Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Restauranter vil kunne sige nej - i dag er det forbudt

Forbrug

15/03/2023

Jens Asbjørn Bøgen

Synes du, det skal være tilladt at sige nej?

I dag har restauranter, serveringssteder og butikker generelt ikke mulighed for at afvise betaling fra kunder, der vil afregne med kontanter.

Men det vil de erhvervsdrivende have lov til, for det at håndtere kontanter fører en perlerække af bøvlede elementer med sig.

For man skal blandt andet finde en bank, der vil tage imod kontanterne, ligesom man også skal bestille tid til omveksling af byttepenge - og det er bare nogle af de praktiske udfordringer, der erhvervsdrivende er nødt til at forholde sig til.

Faktisk viser en undersøgelse blandt medlemmerne af brancheforeningen Danmarks Restauranter og Caféer, at halvdelen af medlemmerne vil sige nej til at modtage kontanter, hvis de får lov. Og det vidner om, hvor besværligt den klassiske betalingsmetode er at håndtere.

"Der er virkelig meget administrativt tungt og omkostningstungt i det her, og det går selvfølgelig ud over restauratørerne, men også over forbrugerne, for det er dem, der betaler regningen i sidste ende," lyder det fra Siger Freja Brandhøj, politisk direktør i brancheforeningen Danmarks Restauranter og Caféer, til TV 2 Østjylland.

Ubehagelige situationer

Debatten om, hvorvidt handlende må sige nej til kontant betaling, er blusset op på ny i Aarhus, efter restauranten MASH i er begyndt at afvise kontant betaling – velvidende at det altså er ulovligt.

Mikkel Glahn, der er partner og CMO i MASH, fortæller i en skriftlig kommentar til TV 2 Østjylland, at restauranten har haft en række ubehagelige episoder med selskaber, der ville betale med store kontantbeløb.

Det har gjort de ansatte utrygge, og derfor har MASH valgt konsekvent at afvise kontanter.

Lokalforman i Horesta Region Midtjylland, jakob Beck Wätjen, siger til TV 2 Østjylland, at valgfriheden er det store ønske i branchen. Med både store og små forretninger er det nemlig forskelligt fra sted til sted, om håndtering af kontanter er til at overkomme.

Sverige er foran

Hvis man vil hente lidt information om, hvordan en eventuel lovændring kunne fungere, kan man vende blikket hinsidan.

I Sverige er det nemlig muligt for restauratører at afvise kontanter som betaling, men det har ikke ført til et komplet farvel til betalingsformen.

Freja Brandhøj fortæller, at der stadig er mange, der tager imod kontanter, men at det er selve frivilligheden i at kunne vælge det til eller fra, der har gjort den store forskel - særligt for de mindre restauratører.

Mest Læste

Annonce