Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Transport lammet af strejke: Kan give mangel på papir

Forbrug

17/02/2023 10:38

J. Bøgen

Den rammer på et rigtig kritisk tidspunkt.

Sidste år blev det europæiske papirmarked hårdt ramt af en langvarig strejke på den store finske papirproducent UPM.

Strejken var stærkt medvirkende til stigende papirpriser og papirmangel ikke mindst på det danske marked.

Nu er det transportsektorens overenskomstforhandlinger, der er stødt på grund. Det har ført til strejke og lukkede havne indtil videre i en uge.

Derfor kan papiret ikke nå frem, skriver GRAKOM, der er erhvervsorganisation for kommunikationsindustrien, i en pressemeddelelse.

Dårlig timing

"Den finske strejke kommer virkeligt på et kritisk tidspunkt. Papirmarkedet har det seneste år været ganske nervøst med store prisstigninger, hvilket blandt andet har skyldtes høje energipriser kombineret med en lav produktionskapacitet, idet flere papirfabrikker er lukket under coronaepidemien," siger Thomas Torp, administrerende direktør for GRAKOM.

Organisationen er særligt bekymret for om strejken bliver langvarig. Hvis det er overstået på en uges tid, så vil det ikke have stor betydning.

Men papirmarkedet er følsomt for de finske forhold, for en meget stor andel af papiret til rotationstryk kommer netop fra Finland, herunder fra UPM og Sappi.

"Situationen kan ende på samme måde som sidste forårs strejke hos den finske papirproducent UPM, hvor strejken trak ud, hvilket førte til mangel på flere forskellige papirkvaliteter og massive prisstigninger. Særligt magasin- og avispapir blev hårdt ramt af prisstigninger, og det er naturligvis stærkt utilfredsstillende både for kunderne og for trykkerierne. Vi har brug for det finske papir," siger Thomas Torp, der understreger, at foreningens medlemmer gør alt hvad de kan for at hjælpe kunderne gennem en papirmangel.

Mest Læste

Annonce