Ukraine beskylder Rusland for at stjæle korn fra de besatte områder. Foto: Shutterstock
Ukraine beskylder Rusland for at stjæle korn fra de besatte områder. Foto: Shutterstock

Ukraine beder Tyrkiet om hjælp: Kan bevise, hvad Rusland mistænkes for

Forbrug

06/7/22 9:29

Jens Asbjørn Bøgen

Det krigshærgede land vil have Tyrkiet til at undersøge tre russiske skibe, og det kan give afgørende beviser i forhold til russernes strategi.

Ukraine har anmodet Tyrkiet om hjælp til at undersøge tre skibe, der sejler under russisk flag.

Det kan nemlig afsløre, om russerne er skyldige i lige netop det, ukrainerne anklager invasionsmagten for: At stjæle korn fra de besatte områder.

I et brev fra d. 13. juni, som ikke før er blevet offentliggjort, beder den ukrainske statsanklager det tyrkiske justitsministerium om hjælp til at undersøge anklagerne om, at russerne stjæler korn og andre ressourcer.

Det skriver Reuters, der har set brevet.

Ifølge brevet sejlede de tre mistænkte skibe fra Krim-halvøens største korncentral i Sevastopol i april og maj, hvorefter de pressede en tyrkisk havn, Ankara, til at få dokumentation for lasten, og at de havde lagt til i tyrkiske havne. Rusland annekterede Krim i 2014.

De tre lastskibe - Mikhail Nenashev, Matros Pozynich og Matros Koshka - er ejet af en underafdeling af et russisk statsejet selskab ved navn United Shipbuilding Corporation (USC). Et selskab, der er underlagt vestlige sanktioner.

Det russiske selskab har ikke svaret på Reuters anmodning om en kommentar.

Kan hælde benzin på bålet af anklager

Hvis det bliver bevist, at USC er involveret i at transportere korn fra de besatte områder i Ukraine, vil det bekræfte det, Vesten beskylder Rusland for: At stjæle korn og ressourcer for på den måde at udløse en global fødevarekrise, som kan tvinge Vesten til at løfte sanktionerne.

Ukraine har tidligere været ude og beskylde Rusland for at gøre netop det, men hver gang har den russiske politiske top afvist, at der foregår den slags tyveri.

Krigen i Ukraine har pustet til frygten for en global fødevarekrise, da Ukraine er en af Verdens største eksporter af korn. Siden invasionen er en række vigtige havnebye enten blevet erobret eller blokeret, hvilket gør det umuligt at få millioner af tons korn ud til det globale fødevaremarked.

Eksport af korn tegner sig for en femtedel af Ukraines samlede eksport.

Reuters har ikke været i stand til at verificere, hvor kornet ombord på de tre navngivne skibe stammer fra, og den russiske regering har ikke svaret på mediets anmodning om en kommentar.

Rusland: Det er de lokale, der transporterer korn

Til gengæld siger lederen af den russisk-indsatte administration i Kherson-regionen, Kirill Stremousov, at korn fra regionen bliver transporteret til Krim-halvøen, og det er de lokale landmænd, der står for transporten. Han siger også, at han ikke har noget kendskab til nogen kornlast til Tyrkiet eller Mellemøsten.

Tyrkiet tilbageholder i skrivende stund allerede et andet russisk skib for at undersøge, om Ukraine har ret i sine anklager.

Selvom Tyrkiet er medlem af Nato, har den tyrkiske regering et nært forhold til både Rusland og Ukraine. Det har blandt andet ført til, at Tyrkiet godt nok har kritiseret invasionen, men at de ikke vil håndhæve Vestens sanktioner mod Rusland.

Havnebyen Ankara har imidlertid sagt ja til at blokere for kommerciel skibsfart mellem Krim og Tyrkiet siden 2014.

Det tyrkiske justministerium har afvist at kommentere på brevet fra Ukraine, men henviser til landets udenrigsministerium, der tidligere har undersøgt Ukraines anklager mod Rusland. Her fandt Tyrkiet ikke noget, der underbyggede påstandene.

Annonce