Vaskemaskiner, frysere, køleskabe, tørretumblere og komfurer.
Hvert år kasserer danskerne ca. en halv mio. hårde hvidevarer – og knap en tredjedel af dem virker stadig.
Det betyder, at op mod 165.000 virksomme hvidevarer ender på genbrugspladserne, skriver månedsmagasinet Samvirke på baggrund af en ny undersøgelse foretaget af Coop Analyse.
Ser vi på tallet for vaskemaskiner alene, kasseres årligt 122.000 – og af dem kunne omkring 41.000 vaske videre.
"Det er alarmerende tal, og det er slet ikke til at forstå, at danskerne smider elektronik ud, der stadig virker," siger Michael Søgaard Jørgensen, lektor i bæredygtig omstilling ved Aalborg Universitet til Samvirke.
Skal bruges med omtanke
Erik Skov Madsen, der er lektor på Syddansk Universitets (SDU) Center or Sustainable Supply Chain Engineering, mener ikke, at vi blot skal acceptere, at så meget brugbart elektronik ender som affald.
"Når vi producerer en vaskemaskine, skal der udvindes metaller, og plastikdelene produceres jo af råolie. Vi skal have tingene til at holde så længe som muligt, så vi bruger ressourcerne med omtanke."
De mest almindelige forklaringer på, hvorfor elektronik, der stadig virker, ender på genbrugspladsen, er, at forbrugerne hellere ville have et nyt produkt, eller at de fik en nyere version af apparatet i gave.
Kig mod Frankrig
Rigtigt mange elektriske apparater og gadgets, der er endt som affald, kunne repareres ganske nemt, men i Coop Analyses undersøgelse svarer danskerne, at reparationer er for dyre eller ikke mulige.
Michael Søgaard Jørgensen mener, at en af løsningerne er, at vi i Danmark bør kigge mod Frankrig, hvor man har indført et reparationsindeks for en række produktgrupper, der skal gøre det nemt for forbrugerne at finde de mærker og modeller, der holder længe og er nemme at reparere.