Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Forskere har fundet ud af, hvem af forældrene, børn får deres intelligens fra

Forskning og videnskab

14/01/2024 14:05

J. Bøgen

Har I diskuteret det hjemme hos jer?

Et nyt videnskabeligt studie mener at have fundet svaret på et af de mest diskuterede spørgsmål blandt forældre.

I årevis har mænd været betragtet som stærkere, klogere og mere succesfulde end kvinder, men de seneste par år er der kommet mere og mere fokus på ligestilling, og det har vist sig, at mænd ofte er overlegne på grund af samfundsnormer og -sammensætning og ikke på grund af en biologisk overlegenhed. 

Naturligvis er mænd for eksempel biologisk set fysisk stærkere end kvinder, men en ny undersøgelse har vist, at mænd fra naturens side er underlegne på andre områder.

For eksempel har de langt fra eneret over intelligens, og de har faktisk meget lidt at skulle have sagt, når det kommer til, om ens børn bliver intelligente eller ej. 

Det skriver Psychology Spot.

Aktive og deaktiverede

Forskerne fandt frem til, de gener, børn arver, der afgør intelligensen, kommer fra moderen og ikke fra faderen.

Årsagen er, at de gener, barnet arver fra faderen, er "deaktiveret" i barnet, hvorimod de gener, barnet arver fra moderen, er aktive.

Barnet kan også sagtens arbejde aktive gener fra faderen, som omvendt er deaktiveret, hvis de kommer fra moderen. Men de gener, der er tale om i denne omgang, har ofte intet med intelligens at gøre.

Undersøgelsen er dog blot et hint i den rigtige retning, og forskerne bag understreger, at nogle børn godt kan arve deres intelligens fra deres far, men at børn oftest arver det fra moren. 

Så selvom, der altså kun er et enkelt studie, og der er mere til historien i forhold til nedarvet intelligens, kunne noget tyde på, at mænd måske bør fokusere mere på at finde en intelligent partner end kvinde bør - hvis de altså vil have kloge børn. 

Du kan læse mere om undersøgelsen ved at trykke her.

Mest Læste

Annonce