Hans Ø er blot 1,3 km2, men alligevel har der været strid om den i fem årtier. Foto: Google Maps
Hans Ø er blot 1,3 km2, men alligevel har der været strid om den i fem årtier. Foto: Google Maps

Danmark har fået ny landegrænse - med Canada som nabo

Forsvar

14/06/2022 08:19

J. Bøgen

Verdens mest civiliserede konflikt er nået til enden, efter Danmark og Canada er blevet enige om, hvordan spørgsmålet om landegrænser skal løses.

I går blev en historisk dag: Kongeriget Danmark har nu fået en ny landegrænse. Med Canada som nabo.

Grænsen bliver 1,2 kilometer lang, og det bliver nok ikke nødvendigt med hverken grænsevagter eller hegn - der bor nemlig ikke nogen i nærheden, og hvis smuglere har tænkt sig at bruge grænsen, er det lige før, de skal have lov til at forsøge.

Den nye grænse kommer nemlig til at gå lige ned gennem den lille ø med det meget danske navn Hans Ø, som ligger nordvest for Grønland. Mere præcist ligger den i den såkaldte Kennedykanal mellem Grønland og den canadiske ø Ellesmere Island.

Det skriver flere medier, blandt andre TV2.

Og hvad betyder det så for Det Danske Kongerige? Det betyder, at vi nu er vokset med et område, der svarer til Jylland, Fyn og Sjælland til sammen. Men stort set hele udvidelsen er havområde, da selve Hans Ø blot er 1,3 kvadratkilometer stor.

Udenrigsminister: Sender vigtigt signal

Det ville nok være at overdrive, hvis man kalder den nye aftale mellem Danmark og Canada for en magtændrende ændring på den verdenspolitiske scene. Ikke desto mindre mener udenrigsminister Jeppe Kofoed (S), at aftalen sender et globalt signal. Det siger han til Kristeligt Dagblad:

"Det sender et klokkeklart signal om, at man kan løse grænsestridigheder baseret på international lov og ret og på en pragmatisk og fredelis, hvor parterne bliver vindere alle sammen."

Verdens mest civiliserede konflikt med flag og sprut

Diskussionen om, hvorvidt Hans Ø hører til Det Danske Kongerige eller Canada har faktisk stået på i fem årtier, men det har ikke ligefrem været en blodig konflikt.

Faktisk har de to lande været så høflige at give hinanden besked, hvis der var planer om at besøge øen. Og soldaterne på de to sider har også haft tid til at udveksle lidt kulturel opdragelse:

Når de danske soldater har forladt Hans Ø, har de nemlig efterladte en flaske snaps til de canadiske soldater. Og når canadierne har forladt øen, har de efterladt en flaske med Canadian Club whiskey og et skilt, hvor der stod "Velkommen til Canada".

Mest Læste

Annonce