Foto: Bulletin of the Atomic Scientists, Doomsday Clock
Foto: Bulletin of the Atomic Scientists, Doomsday Clock

Dommedagsuret rykkes frem - aldrig har vi været tættere på katastrofen

Forsvar

24/01/2023 16:47

J. Bøgen

Det er ikke kun krigen i Ukraine, der får forskerne til at vurdere, katastrofen nærmer sig.

Dommedagsuret blev sat til 90 sekunder til midnat, hvilket i høj grad, men ikke udelukkende, skyldtes Ruslands invasion af Ukraine og den øgede risiko for nuklear eskalering.

Det skriver Bulletin of the Atomic Scientists, som står bag uret, der bruges til at give et indtryk af, hvor tæt menneskeheden er på den ultimative katastrofe eller udryddelse.

Den nye urtid blev også påvirket af fortsatte trusler fra klimakrisen og nedbrydningen af ​​globale normer og institutioner, der er nødvendige for at afbøde risici forbundet med avancerede teknologier og biologiske trusler såsom COVID-19.

Rachel Bronson, PhD, præsident og CEO, for Bulletin of the Atomic Scientists, siger i en pressemeddelelse:

"Vi lever i en tid med hidtil uset fare, og dommedagsuret afspejler den virkelighed. 90 sekunder til midnat er det tætteste, uret nogensinde har været sat på midnat, og det er en beslutning, som vores eksperter ikke tager let på. Den amerikanske regering, dens NATO-allierede og Ukraine har et væld af kanaler til dialog; vi opfordrer indtrængende ledere til at udforske dem alle til deres fulde evne til at skrue uret tilbage."

Dommedagsurets tid er fastsat af Bulletin of Atomic Scientists’ Science and Security Board med støtte fra Bulletin’s Board of Sponsors, som omfatter 10 nobelpristagere. Tidligere var dommedagsuret blevet indstillet til 100 sekunder til midnat siden 2020.

Dommedagsuret har eksisteret siden 1947. Det bliver løbende brugt af en gruppe fremtrædende videnskabsfolk til at advare om trusler mod menneskeheden.

Oprindeligt blev det udelukkende brugt til at vurdere risikoen for atomkrig, men siden er det blevet udvidet, så nu også klimakrisen, biologiske trusler og andre lignende problemer bliver taget med i betragtningen.

Midnat på uret skal symbolisere, at katastrofen nu vil ske.

Da uret var længst fra katastrofen stod viserne på 17 minutter i midnat. Det var i starten af 1990'erne, da den økonomiske østblok var kollapset.

Du kan læse hele begrundelsen for det nye tidspunkt på uret her.

Mest Læste

Annonce