Ruslands ambassadør advarer Danmark i anledning af en militærøvelse med USA tirsdag. Foto: Shutterstock
Ruslands ambassadør advarer Danmark i anledning af en militærøvelse med USA tirsdag. Foto: Shutterstock

Rusland advarer Danmark: Bornholms status som fredsø er truet

Forsvar

24/05/2022 08:41

J. Bøgen

En militærøvelse mellem Danmark og USA med udgangspunkt på Bornholm har fået den russiske ambassadør til tasterne med en advarsel.

Et stort amerikansk C-17 transportfly vil som en del af en øvelse tirsdag lande på Bornholm med en større last missiler.

Det fik mandag aften Ruslands ambassadør i Danmark til at sende en advarsel:

"Det kan ses som et skridt mod at ændre Bornholm fra en fredsø til et potentielt militært brohoved," siger ambassadør Vladimir Barbin i en skriftlig udtalelse til TV2.

Øvelsen hedder Defender-Europe 2022 og har til formål at træne en hurtig sikring af Bornholm og Østersøen. Den har været planlagt i over et år.

"De dansk-amerikanske øvelser på Bornholm er en politisk demonstration af, at der i dag ikke er nogen begrænsninger på tilstedeværelsen af udenlandske tropper og våben der," siger ambassadør Vladimir Barbin og tilføjer:

"Under de nuværende omstændigheder er sådanne signaler fra København kun med til at bidrage til en stigning i spændingerne i dette område af Østersøen."

Forsvarsminister Morten Bødskov (S) skriver tirsdag til TV2:

"Der findes ikke nogen aftale mellem Danmark og Rusland, som indebærer forbud mod udenlandske tropper på Bornholm. Det er ene og alene Danmark, der bestemmer, hvad der foregår på dansk jord."

Stor rækkevidde og mange soldater indblandet

Den russiske ambassadør peger i sin advarsel til Danmark specifikt på HIMARS-systemet, som med to selvkørende missilbatterier og et kontrolkøretøj vil trille ud af transportflyet.

Der er nemlig tale om et missilsystem, der er i stand til at ramme mål op mod 500 kilometer væk. Den russiske by Kaliningrad kommer dermed inden for rækkevidde. Men systemet kan også ramme bevægelige mål som for eksempel skibe rundt omkring Bornholm.

To danske F-16-kampfly vil, ifølge Forsvaret, eskortere det amerikanske transportfly helt til Rønne.

Den danske fregat Niels Juel kommer til at ligge i vandet ud for Bornholm, hvorfra det skal øve at sende målkoordinater til missilbatterierne.

Der er dog tale om en simuleret øvelse, så der bliver ikke affyret missiler fra de amerikanske batterier fra Bornholm.

Omkring 260 soldater fra Livgardens 1. bataljon vil også støtte de amerikanske missilbatterier med en hel del pansrede køretøjer som CV9035 og Piranha 5.

Danmarks Forsvarsminister understreger, at det er et signal til Putin

Øvelsen har været planlagt i over et år, men allerede inden den russiske ambassadørs advarsel var forsvarsminister Morten Bødskov ude med en klar besked til Ruslands præsident Vladimir Putin:

"Signalet er afskrækkelse. Vi samarbejder og står skulder ved skulder, og det skal Putin forstå, siger forsvarsminister Morten Bødskov (S) til TV2.

Han afviser, at der er tale om en provokation rettet mod russerne:

"Vi laver de øvelser med dem, vi gerne vil lave øvelser med. Her laver vi det sammen med amerikanerne. Vi inviterer vores nordiske kolleger med for at sende et klart signal, at vi for det første står sammen og for det andet, at Putin har fået det modsatte af, hvad han havde håbet. Han har ikke fået et mere splittet Vesten. Tværtimod."

Mest Læste

Annonce