Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Tidligere diplomat advarer: Så langt er Putin villig til at gå for sejr i Ukraine

Forsvar

24/10/2022 09:57

J. Bøgen

Han fortæller samtidig, at vi ikke nødvendigvis skal håbe på, Putin bliver væltet.

Det er sjældent, man får nogen ærlige og troværdige informationer fra den inderste kreds af russisk politik.

Det kan da også diskuteres, om den tidligere russiske FN-diplomat Boris Bondarev ligefrem hører til inderkredsen, da han sagde sit job op efter 20 år som diplomat for det russiske udenrigsministerium i maj, men han har i hvert fald mere kendskab til det russiske system end de fleste. Han er nu flygtet/flyttet til USA.

Og han advarer om, at vi ikke er i nærheden af at se, hvor langt Putin er villig til at gå for at sejre i Ukraine.

For indtil videre har han ofret sine landsmænds i hundredetusindevis, men skal man tro Boris Bondarev, så er det en dråbe i vandet i forhold til, hvad Putin er klar til at ofre.

"Han er parat til at ofre 10-20 millioner russiske liv for at vinde. For ham er det et spørgsmål om politisk overlevelse. Hvis han taber, er han færdig," siger Bondarev i et interview med Sky News.

Tabstal kan vælte Putin - men det er ikke nødvendigvis en god ting

Ifølge Boris Bondarev kan store tabstal i krigen udløse det første militærkup i Rusland siden Nikita Krutshjov i 1964 blev afsat som Sovjetunionens premierminister.

Men hvor den tanke nok kan få mange i den vestlige verden til at klappe i hænderne og ønske, at det bliver virkelighed, advarer Bondarev om, at det kan gøre alt meget værre.

Hvis Putin bliver sparket ud, vil Ruslands fremtid være meget usikker. Det er meget sandsynligt at hans efterfølger vil fortsætte krigen, især når man tager i betragtning at Putins nærmeste rådgivere er fra sikkerhedstjenesten," skriver Boris Bondarev i et indlæg i magasinet Foregin Affairs.

Og faktisk frygter Bondarev, at et Rusland uden Putin kan få russerne til at blive endnu mere aggressive. For det er ikke umuligt, at et Rusland, der er skubbet ud over kanten på grund af økonomiske sanktioner og indenrigspolitisk kaos vil samle sig om en endnu mere krigerisk leder.

Et scenarie, der kan føre til russisk borgerkrig, mere aggression mod udlandet eller begge dele.

Ikke en særligt betryggende tanke, når man ved, at Rusland er verdens største atommagt målt på antal atomsprænghoveder.

Mest Læste

Annonce