Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vender tomlen op - nu bliver Leoparderne sat ind i Ukraine

Forsvar

25/01/2023 12:02

Jens Asbjørn Bøgen

Det kan blive den helt store gamechanger i krigen.

Ukrainerne har presset på. Polen har bedt om lov. Flere europæiske lande er fulgt trop, og USA ser ud til at sende deres egen version afsted.

Spørgsmålet om at sende kampvogne til Ukraine har været på alles læber i den seneste tid, men den endelige beslutning er blevet trukket i langdrag.

Årsagen er, at de eftertragtede Leopard 2-kampvogne er produceret i Tyskland, og tyskerne har en klausul i salgskontrakterne, der dikterer, at landet skal sige god for, at et land må sende kampvognene videre til et andet land.

Tyskland har forholdt sig tøvende i forhold til at godkende for eksempel Polens anmodning, men i dag, onsdag d. 25. januar 2023, er en historisk nyhed blevet breaket:

Tyskerne sender selv 14 Leopard 2-kampvogne til Ukraine, og samtidig giver de grønt lys til, at andre lande ligeledes kan sende kampvogne afsted.

Det skriver flere medier.

Kan være gamechangeren

Nogle analytikere taler om, at der skal en hvis mængde kampvogne til, før det for alvor kan gøre en forskel for det ukrainske forsvar, men hvis en række lande går sammen om at sende materiellet afsted, kan det være en markant gamechanger i krigen.

Der er også meget, der tyder på, at USA sender deres egenproducerede kampvogne af typen Abrams 1 til Ukraine.

Grunden til, at kampvognene er så efterspurgt af ukrainerne, er, at kampvognene kan give en afgørende ildkraft, mobilitet og ikke mindst beskyttelse til de ukrainske tropper, så de kan bekæmpe de russiske kampvogne med markant tungere våben.

Russerne opruster

Ifølge den daglige opdatering fra det britiske forsvarsministerium planlægger russerne også at sende flere kampvogne til Ukraine.

Her er der imidlertid tale om kampvogne af typen T-14 Armata, som eftersigende var i så dårlig stand ved invasionens start, at de blev afvist af landets egne styrker.

Mest Læste

Annonce