Fri hash og lovlig narko?

Som udgangspunkt er den personlige frihed meget vigtig, og folk må derfor selv bestemme, om de vil ryge hash eller tage narkotika. Dette er udgangspunktet, men der er flere facetter end bare personlig frihed.

Selvom den personlige frihed er afgørende, så er der ikke noget i vejen for, at vi laver en forebyggende indsats, så færre personer starter på et regelret misbrug. Der er dog ingen tvivl om, at strategien de sidste årtier med en kriminalisering af stofområdet har slået fejl. Det må derfor snart være tid til at revurdere hele området.

Fri hash

Cannabis (hash) er vid udstrækning ikke farligt, undtagen hos enkelte yngre personer, hvor det kan udløse en psykose. I øjeblikket er der for så vidt fri adgang til hash i Danmark, selvom det er forbudt. Alle kan bevæge sig til ”pusher street” på Christiania og købe hash-produkter. Dette marked styres af kriminelle bander og er udenfor den normale regulering med skat og moms m.m.

Overordnet set vil det derfor være gavnligt at afkriminalisere hele hash-området og derved sikre både indtægter og ikke mindst produktkvalitet ved en overordnet statslig regulering. Hvis staten styrer området, kan produktkvaliteten måske kontrolleres af Fødevarestyrelsen eller andre i den centrale administration.


Man kunne måske overveje en nedre aldersgrænse for at købe hash-produkter for at forebygge de sjældne men alvorlige tilfælde med udvikling af psykotisk tilstand. Jeg skal ikke gøre mig klog på, hvor aldersgrænsen skal ligge, men lad os spørge eksperterne og få gang i debatten.

Medicinsk cannabis

Den nuværende 4-årige forsøgsordning med medicinsk cannabis trådte i kraft fra januar 2018. Ordningen blev vedtaget af et bredt flertal i Folketinget i december 2017 og trådte i kraft 1. januar 2018. Flere partier i Folketinget, herunder Liberal Alliance, ønsker fri hash som skitseret ovenfor, men dette kan ikke samle flertal med den nuværende mandat-fordeling.

Der har været en del kritik af ordningen, som indebærer, at medicinsk cannabis skal udskrives af en læge på recept. Dette betyder, at lægen holdes ansvarlig for effekt, bivirkninger og at vurdere den rette indikation for behandlingen, ligesom når der udskrives andre lægemidler. Der er for cannabis slet ikke samme grad af forskning (evidens) for hverken effekt eller bivirkninger sammenlignet med almindelige lægemidler. Cannabis er slåedes nu i forsøgsordningen godkendt af Lægemiddelstyrelsen på trods af meget sparsom evidens.

Når man som læge udskriver et almindeligt lægemiddel, er man tryg ved, at virkninger og bivirkninger er vurderet af myndighederne, og at man således meget grundigt har vurderet, at det er forsvarligt og fornuftigt at anvende lægemidlet til behandling af sygdommen. Dette er ikke tilfældet med cannabis, og derfor har der været ret stor modstand fra lægegruppen. Lægerne gør ikke modstand mod, at patienter vælger at indtage cannabis-produkter. De er blot utilfredse med at blive gidsler i denne proces, fordi de gøres ansvarlige for en behandling, som de ikke har chancen for at vurdere fagligt ud fra gængse kriterier.

Ordningen med medicinsk cannabis bør ses som et kompromis - ja forhåbentlig en tidslomme - og et skridt på vejen i retning af regelret fri hash i Danmark. Det er meget positivt, at patienter, som synes de har en effekt af cannabis, kan få lov til at købe det uden at skulle på det illegale marked. Det er blot ærgerligt, at det eneste kompromis, som kunne lade sig gøre, indebar, at lægerne tages som gidsler. Så lad os håbe, at det er en overgangsordning på vej til fri hash.

Hårde stoffer

Forholdene vedrørende såkaldt ”hård narkotika” er lidt anderledes, idet der her er tale om udvikling af svær afhængighed og en lang række behandlingskrævende følgesygdomme.

Narkomanerne skal vi have ondt af, og vi skal tage os af dem i så stor udstrækning, det overhovedet er muligt. Man må se på narkomaner som patienter, som har krav på omsorg og behandling i vores sundhedssystem.

Selvfølgelig skal vi forebygge, at folk starter på hård narkotika, men hvis man først er kommet ned ad denne vej, så er det vores samfundsforpligtigelse at tage hånd om disse stakkels personer i så høj udstrækning, det er muligt. Dette betyder f.eks. at sikre adgang til ordentlig behandling, både somatisk og psykisk, samt bevarelse af fikserum og gratis kanyler og sprøjter m.v.

Det skal være lovligt at indtage stofferne, idet der ikke er nogen grund til at gøre narkomaner til kriminelle. Det hjælper ingen overhovedet, at indtagelse af hårde stoffer er ulovligt. Det vil derimod være i orden at bevare lovgivning om, at det er kriminelt at forhandle narkotika, men anvendelsen af stofferne må afkriminaliseres.

Emneord: Jacob Rosenberg, KANDIDATERNE, Narkopolitik, Stofmisbrugsindsats, Stofmisbrug, Fri hash, Cannabis, 111218, Nytår18 Kandidaterne
Jacob Rosenberg på DenOffentlige.dk Jeg stillede op første gang til RV17/KV17, og blev valgt til regionsrådet i hovedstaden med mange personlige stemmer, så det var både overraskende og dejligt. Jeg stiller op igen til RV21/KV21 ...
Aktivitet: Artikler: 34 | Kompetenceområder: 3

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 24.06.21 Sundhed
  Mindst 60.000 danskere får tilbudt genetisk undersøgelse

  Danmark har i dag et Nationalt Genom Center i drift. Det betyder, at der nu kan tilbydes genetiske undersøgelser som led i en mere målrettet behandling til mindst 60.000 patienter over de næste tre år.

 • 23.06.21 Sundhed
  Testkapaciteten bliver nedskaleret henover sommeren

  Det skal stadig være muligt at blive testet i sommerlandet, men i takt med at flere danskere bliver vaccineret, tilpasses kapaciteten.

 • 08.11.16 Velfærd
  Satspulje: Forsøg med medicinsk cannabis får penge

  Patienter med eksempelvis kræft, multipel sclerose eller rygmarvsskade kan fra 2018 få lægeordineret medicinsk cannabis. Det ligger fast, efter at satspuljepartierne er blevet enige om en ny forsøgsordning.

 • 09.04.14 Velfærd
  Randers får millionbeløb til at forbedre behandlingen af unge med stofmisbrug

  Rusmiddelcenter Randers får godt tre millioner kroner til i løbet af de næste fem år at afprøve og udvikle behandlingen af unge, der er afhængige af hash og hårde stoffer. Pengene kommer fra en pulje, som Ministeriet for børn, ligestilling, integration og sociale forhold har uddelt til i alt ni kommuner for at skabe bedre kvalitet i stofmisbrugsindsatsen.

 • 03.12.13 Politik
  Regeringen skærper indsatsen mod spiritus- og narkobilisme

  Justitsminister Morten Bødskov lancerer nu en ny strategi mod spiritus- og narkobilisme. Strategien sætter ind over for personer, der bliver ved med at køre spiritus- eller narkopåvirket. Politiets adgang til at konfiskere køretøjet øges, og der skabes mulighed for straksfratagelse af kørekortet. Der vil fremover også blive stillet krav om kurser til personer, der har kørt narkokørsel.