Foto: Geopark Det Sydfynske Øhav
Foto: Geopark Det Sydfynske Øhav

3 af 4 danskere kender dem ikke: Før påske fik Danmark den tredje

Generelle nyheder

21/05/2024 10:09

J. Bøgen

Kan du erindre at have hørt om dem?

Geopark Det Sydfynske Øhav er blandt andet kendt for Det Sydfynske Øhav, som er et af verdens største oversvømmede istidslandskaber

Champagnepropperne sprang i det lille sekretariat i Svendborg, da Geopark Det Sydfynske Øhav kort før påske blev udnævnt til UNESCO Global Geopark. 

Udnævnelsen kom efter godt seks års forarbejde, hvor teamet har arbejdet på tværs af kommunerne Faaborg-Midtfyn, Svendborg, Langeland og Ærø med at få det eftertragtede UNESCO-stempel på Geopark Det Sydfynske Øhav, der er et af verdens største oversvømmede istidslandskaber med 55 øer og holme.

Men noget tyder på, at arbejdet kun lige er gået i gang for de danske geoparker, hvis deres formål skal forankres i den brede befolkning.

Det viser en ny undersøgelse, som A/B Analyse har gennemført blandt 1.003 repræsentativt udvalgte danskere for Geopark Det Sydfynske Øhav. 

3 af 4 danskere er blanke

Undersøgelsen viser, at tre ud af fire danskere ikke kan erindre, at de før har hørt om geoparker i Danmark, mens bare tre procent føler sig sikre på, hvad en UNESCO Global Geopark reelt er. 

"Jeg tager undersøgelsens resultat forholdsvis roligt. UNESCO-geoparkerne er stadig et relativt nyt fænomen. Det er kun 10 år siden, at Geopark Odsherred kom på UNESCO-listen, og først i 2020 kom Geopark Vestjylland med. Så det er et koncept, som vi stadig er i gang med at etablere. Det tog også noget tid, før danskerne til fulde forstod koncepterne omkring verdensarv og nationalparker, og det samme vil være tilfældet med geoparkerne," siger Rasmus Elmquist Casper, sekretariatsleder for Geopark Det Sydfynske Øhav.

UNESCO-geoparkerne er udpeget, fordi de alle er områder, der både har en særlig geologisk betydning og en stærk kulturarv relateret til landskaberne.

Skal stimulere stolthed

Ifølge Rasmus Elmquist Casper er det først og fremmest geoparkens opgave at sikre, at de lokale samt fast tilbagevendende gæster er bevidste om områdets natur- og kulturarv.

"Vores mission er i høj grad at stimulere den lokale stolthed og styrke fortællingen om området på tværs af de fire kommuner. Områdets beboere skal forstå, hvordan området har været med til at forme den særlige kultur, der er i og omkring Det Sydfynske Øhav. Lykkes vi med at skabe en stærk fælles bevidsthed, vil området have en masse endnu bedre ambassadører i lokalbefolkningen, og det vil igen have en afledt effekt på blandt andet erhvervsliv og turisme, fordi produkter og oplevelser vil have en højere oplevet værdi," siger Rasmus Elmquist Casper.

Der er 213 UNESCO-geoparker på verdensplan fordelt på 48 lande. Udover Geopark Det Sydfynske Øhav er også Geopark Odsherred (siden 2014) og Geopark Vestjylland (siden 2020) på listen.

Mest Læste

Annonce