Hvad er en pølse egentlig – hvis der ikke er kød i den?
Det spørgsmål splitter lige nu EU-landene, hvor kampen om madens navne ruller videre med ny kraft. For selvom ”mælk” og ”ost” længe har været juridisk beskyttede betegnelser, mangler der tilsvarende regler for kødprodukter. Og det får især landbrugslande til at se rødt.
En række EU-medlemslande vil nu forsøge at overbevise Kommissionen om, at navne som ”pølse” og ”bøf” bør forbeholdes produkter med animalsk oprindelse.
Når plantebaserede varer tager de gamle kødnavne på, mener kritikerne, at det skaber forvirring – og underminerer landmændenes position i markedet.
Det skriver mediet Capital.
Debatten har fået fornyet liv, efter initiativet “Words Matter” – støttet af interesseorganisationerne Farm Europe og Eat Europe – sendte en formel opfordring til to EU-kommissærer om at få sat navnereglerne på dagsordenen.
Mindst ni lande, herunder Tjekkiet, Italien, Spanien og Frankrig, vil i næste uge lægge pres på Kommissionen, når landbrugsministrene mødes i Luxembourg.
Der skal efter planen fremlægges en reformpakke for landbrugspolitikken i juli – og det er her, ordkampen kan blive en del af menuen.
Det tjekkiske landbrugsministerium har allerede flirtet med idéen om at forbyde plantebaserede produkter i at kalde sig ”kødboller” og ”pølser”. Men minister Marek Výborný valgte til sidst at lade forslaget falde.
Ikke alle vil vente på den store reform. Den franske EU-parlamentariker Céline Imart har fremsat et ændringsforslag, som vil give en klar definition af, hvad et kødprodukt er. Hun tilføjede ved samme lejlighed, at visse NGO’er forsøger at ændre folks opfattelse af mad ud fra ideologiske hensigter.
Et internt EU-dokument advarer om, at hvis ikke der snart kommer fælles regler, risikerer unionen at ende med et lovgivningsmæssigt kludetæppe, hvor hvert land tolker navne efter egen smag.
Og det kan blive sværere at navigere i end indholdsfortegnelsen på en vegansk leverpostejsbakke.