Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Her er årets ord i Danmark 2023

Generelle nyheder

08/12/2023 12:55

J. Bøgen

Er du enig?

Årets Person 2023 er kåret af Magasinet Time (vinderen blev sangerinden Taylor Swift), og traditionen tro skal vi også have kåret et Årets Ord 2023.

Netop når det kommer til ord, har hvert land en tendens til at afholde deres egen lille konkurrence, da der jo er mange ord, der ikke bruges på alle sprog.

Årets vinder i Danmark kunne imidlertid godt være at finde øverst i kåringen i andre lande også. Det er nemlig ikke et dansk ord, men det er uden diskussion et ord, rigtig mange har stiftet bekendtskab med i årets løb.

Årets ord 2023 er nemlig: ChatGPT.

Det skriver DR.

Hvis du ikke lige kan huske, hvad ChatGPT faktisk er, så er det det chatprogram, der fungerer med kunstig intelligens, som for alvor har taget Verden med stor på grund af sine evner til at formulere sig næsten som et rigtig menneske.

Disse ord var med i opløbet

Der er mildest talt sket meget herhjemme i 2023.

Stormfloden i efteråret gjorde det alt for tydeligt, hvor sårbare et rigt samfund som vores er, når først naturen spænder musklerne. Derudover har der også været stor fokus på de store problemer med iltsvind, der præger de danske farvande.

Derudover mistede vi også en helligdag.

De nye ejendomsvurderinger blev udskudt endnu en gang.

Og så har vi da også lige sagt farvel til en ikonisk supermarkedskæde, som i 137 år har været en del af det danske samfund.

Listen over kandidaterne til Årets Ord i Danmark bærer da også helt tydeligt præg af, hvad der er sket i årets løb.

Ord som "iltsvind", "store bededag", "Irmapige", "klimakollaps", "Barbie", "koranafbrænding", "ejendomsvurderinger", "AI", "varmerekord" og altså "ChatGPT" var nemlig med i opløbet.

Det er danskerne, der nominerer ordene til kåringen, og det er Dansk Sprognævn, der har stået for at indsamle de mange nomineringer.

'Årets Ord' de sidste seks år

  • 2022 - Kyiv

  • 2021 - Coronapas

  • 2020 - Samfundssind

  • 2019 - Klimatosse

  • 2018 - Hvidvask

  • 2017 - Kvindelandsholdet

Mest Læste

Annonce