Foto: Esbjerg Kommune
Foto: Esbjerg Kommune

International hæder til dansk ø: På dette tidspunkt af døgnet er den noget helt særligt

Generelle nyheder

14/03/2024 12:02

J. Bøgen

Der er virkelig også gjort en indsats for det!

Når nattemørket sænker sig på Mandø, er det noget helt særligt. Det bliver nemlig rigtig, rigtig mørkt på øen mellem Fanø og Rømø i den danske del af Vadehavet.

I dag er det en sjældenhed at beundre en stjernehimmel, som ikke er ramt af lysforurening. Men det kan man på Mandø, og derfor kan øen nu kalde sig Dark Sky Park.

På Mandø har formanden for Mandø Fællesråd Claus Christensen netop fået meldingen om, at øen nu rykker op i en helt anden liga.

”Selve certificeringen har taget længere tid, end vi egentlig regnede med. Det har været en omfattende proces at få målt og dokumenteret mørket og dernæst også reducere mængden af lys. Nu bliver det spændende at se, hvad Dark Sky Park kommer til at betyde for Mandø. At kunne tiltrække turister i efterår- og vintermånederne, hvor stjernekiggeriet har de bedste vilkår, spiller selvfølgelig en rolle, men vores udgangspunkt har hele tiden har været at mørket skulle have bedre vilkår på øen og i Vadehavsregionen. Det skal vi holde fast i”, siger Claus Christensen.

Har gjort en indsats

Mørket kommer ikke af sig selv. Det skal der arbejdes for. For at værne om mørket på øen er Mandøs 25 gadelamper blevet udskiftet, og samtidig slukkes de helt mellem kl. 23.00 – 05.00. Al anden udvendig belysning skal også leve op til Mandøs lyshandlingsplan eller udskiftes senest i 2033.

Samtidig er der arbejdet for at reducere lysforureningen fra Esbjerg Havn, som kan skimtes, når man kigger mod nord på Mandø.

”Mandø er exceptionel, og det understreger udnævnelsen som international Dark Sky Park, hvor forskelligrettede interesser så som naturhensyn og turisme går op i en højere enhed. Potentialet er til stede i forhold til at skabe oplevelser baseret på buldermørket, som ikke kun handler om at se mælkevejen og flotte stjernekonstellationer. Det er lige så meget en oplevelse at blive omsluttet af mørket og roen”, siger borgmester i Esbjerg Kommune, Jesper Frost Rasmussen.

De mange tiltag for at beskytte mørket udløber af ansøgningsprocessen for at opnå statussen som Dark Sky Park.

Sådan bliver man Dark-Sky-certificeret

Den verdensomspændende organisation, Dark-Sky International, har fastsat en række kriterier for at et område kan blive certificeret som international Dark Sky Park.

I løbet af en ansøgningsproces skal man bl.a. kunne dokumentere, at det virkelig bliver mørkt nok, og der skal også være et aktivt program for at beskytte og fremme nattehimlen, samtidig skal bevarelsen af mørket være bredt forankret med støtte fra lokale interessenter.

Manglen på mørket påvirker mennesker og dyrelivet, hvor lys døgnet rundt kan forvirre dyrene og frarøver dem den beskyttelse, mørket også giver.

Det Mandøboerne kalder buldermørke er efterhånden blevet sværere og sværere at finde, fordi byernes lys forhindrer natten i at falde helt på.

”Naturen på Mandø er noget særligt, og for dyrelivet er mørket betydningsfuldt. Det er videnskabeligt bevist, at mørke er vigtigt for fugle, flagermus og insekter, eller rettere at lysforurening skader,” siger naturkonsulent John Frikke fra Nationalpark Vadehavet.

Med certificeringen af Mandø får Nationalpark Vadehavet sin første Dark Sky Park. Sydpå er mørket i vadehavsområderne i både Tyskland og Holland allerede blevet en turistmagnet, og i vadehavsområdet er der nu tre Dark Sky Parks. Samlet set findes der kun 23 steder i Europa, som må kalde sig Dark Sky Park.

I løbet af efteråret markeres certificeringen officielt på Mandø, og samtidig arbejdes der på at færdiggøre et nyt Velkomstcenter på øen. Her bliver der bl.a. etableret en stjernekiggerplads med stjernekikkerter.

Om Mandø

Øen mellem Rømø og Fanø er ca. 8,456 km2. En 6 km lang grusvej på havbunden forbinder Mandø med fastlandet, og vejen er kun farbar, når tidevandet tillader det.

Mandø har 26 fastboende, men øen besøges af over 80.000 turister årligt.

I efteråret 2018 opstod ideen om at beskytte mørket på Mandø og sætte gang i processen omkring en ansøgning til International Dark-sky Association. Arbejdet har involveret Mandø Fællesråd, Nationalpark Vadehavet, Vadehavscentret, MYRTHUE, Aarhus Universitet, Esbjerg Havn, Ribe Katedralskole og frivillige astronomientusiaster.

I 2023 afsluttede Den Danske Naturfond et storstilet naturbeskyttelsesprojekt på øen, hvor der er genoprettet natur på 173 ha engjorde. Yderligere har Naturstyrelsen 50 ha eng i det nordvestlige hjørne af Gl. Mandø Kog, som forvaltes med fokus på forbedring af engfuglenes levevilkår.

Se mere: https://darkskymandoe.dk/

Mest Læste

Annonce