Vinderen af ostekategorien vil overraske de fleste.
Lige nu læser andre
Det blev to danske og et islandsk produkt, der løb med sejren i mejeridysten ved dette års International Food Contest (IFC) i MCH Messecenter Herning.
Det islandske mejeri MS Selfossi vandt i kategorien konsummælksprodukter med en Ícey laktosefri skyr med mokka.
Arla Holstebro Mejeri vandt i kategorien smør- og blandingsprodukter med en usaltet Lurpak smør og Arla Birkum Ost vandt i oste-kategorien med Lillebror ostehaps.
1.000 mejeriprodukter
I konkurrencen deltog 1.000 mejeriprodukter fra Danmark, Norge, Sverige og Island, og med dette års mesterskab i markerer islandske MS Selfossi sig endnu engang i toppen af den nordiske mejeridyst.
Mejeriet vandt således konsumkategorien i både 2022 og 2023 – begge gange med et skyr-produkt.
Læs også
”Dejligt at prisen kommer hjem til Island, som er skyrens hjemland,” siger Gísli Jósep Hreggviðsson, der er ansvarlig for skyr og yoghurt, MS Selfossi.
”Det er en stor ære at vinde en International Food Contest, da kvalitetsniveauet for produkter fra de nordiske mejerier er meget højt. Det har stor betydning, faktisk for hele den islandske fødevareindustri, at et islandsk produkt vinder.”
Vinderen i kategorien smør- og blandingsprodukter er mildt sagt heller ikke uvant med at blive hyldet fra scenen. Holstebro Mejeri er Danmarks store producent af Lurpak smør og har gennem årene hentet adskillige mesterskaber hjem.
”Det bliver aldrig trivielt at vinde. Vi har lige mange nerver på hvert år op til afgørelsen. Det her er den ultimative anerkendelse, det betyder virkelig noget for os og alle vores kolleger. Så det er dejligt, at ’trofæet’ nu kommer hjem til Holstebro Mejeri igen,” lyder det fra Søren Dalsgaard, der er produktionschef på Holstebro Mejeri.
Til gengæld hører det til sjældenhederne, at smelteostproducenten Birkum Ost på Fyn løber med sejren i det årlige mejerimesterskab.
Læs også
”Jeg er ikke sikker, men jeg tror, at det er første gang, at vi har vundet. Det er fantastisk,” siger siteadmin Trine Ollerup fra Birkum Ost.
”Vi er utrolig stolte over sejren,” supplerer teamleder Alice Rose Andersen.
”Det er en anerkendelse af faglighed og det solide hverdagsarbejde, vi og kollegerne udfører.”
Mejerifaglige og mejeritekniske kvaliteter
Nogle vil måske undre sig over at et ’børneprodukt’ som en Lillebror Osthaps kan score topkarakterer i en konkurrence med store ostenavne fra både Danmark og de øvrige nordiske lande.
”International Food Contest er en konkurrence, hvor branchen hylder de mejerifaglige og tekniske kvaliteter,” forklarer Lars Johannes Nielsen, som er tovholder på IFC, og fortsætter:
Læs også
“Det handler kort sagt om at levere et produkt, der teknisk set er helt i top – uanset om det er en langtidsmodnet ost til restaurantgæster eller et produkt, der henvender sig til børn.”