Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Advarer om eksplosiv stigning i antallet af skader: Pas på i haven

Hus og have

26/03/2024 11:03

Kathrine Frich

5% af alle skaderne inden for have, hobby og leg sker i marts.

Fem procent af skaderne inden for have, hobby og leg sker i marts, mens det tal springer til 15 procent i april. Det viser tal fra forsikringsselskabet Alm. Brand. Det er kort sagt højsæson for haveskader, og påsken er ofte startskuddet til sæsonens havearbejde.

Ifølge skadesdirektør i Alm. Brand Henrik Bundgaard er det særligt hækkeklipperen, græsslåmaskinen og stiger, som er involveret i ulykkerne for havearbejde:

Færre end ti fingre

"Vi ser desværre hvert eneste forår, at nogle må køre på skadestuen med færre end ti fingre eller tæer, fordi de kommer galt afsted i haven. Det er typisk fordi, vi er mere optaget af ikke at klippe ledningen til hækkeklipperen over end at være opmærksom på fingrene. Ved græsslåmaskinerne er det fordi, man ikke altid får slukket maskinen, når man vil fjerne en sten på plænen – eller har valgt at slå plænen i klipklapper i stedet for ordentligt fodtøj, hvor foden smutter i et uopmærksomt øjeblik," siger han.

Skaderne er ikke kun i sig selv ubehagelige, men de kan også have andre konsekvenser:

"Vi ser nogle alvorlige skader ske hvert år. De mest varme måneder er også her, hvor vi holder ferie og slapper af. Det kan hurtigt blive en kedelig påske- eller sommerferie, hvis rejserne skal aflyses eller planerne må lægges helt om, hvis skaderne kræver indlæggelse med alvorlige hjernerystelser, operation eller en arm i gips efter et fald på stigen," påpeger Henrik Bundgaard.

Hold dig fra børnenes udendørslegetøj

Nogle af de skader, som skadesdirektøren mener helt kan undgås, er dem som opstår, fordi de voksne leger med børnenes udendørslegetøj.

"Der er en del voksne, der ignorerer grænsen på max 70 kg i gyngestativet. De vil også gynge med, men ender med at slå halebenet. Vi ser også en del brækkede håndled og andet, når de skal prøve trampolinen, løbehjulet og skateboards. Vi voksne skal holde os væk fra børnenes legetøj, fordi vi kommer langt oftere mere galt afsted end børnene," konstaterer Henrik Bundgard.

5 gode råd til at undgå skader i haven

  • Kom aldrig tæt på kørende dele ved den maskine, du betjener

  • Brug handsker, fornuftigt fodtøj og sikkerhedsudstyr

  • Placer stigen på et stabilt og jævnt underlag – eller få en anden person til at holde fast i stigen

  • Lad professionelle klare høje træer og andre svære steder

  • Hold dig fra at lege med børnenes udendørslegetøj som trampolin, gynger, løbehjul, skateboards og lign.

Mest Læste

Annonce