Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Du gør det næppe nok: 8 ting, du bør tjekke ved hjemmet hver eneste måned

Hus og have

22/12/2023 09:22

J. Bøgen

Hvor mange af dem tjekker du så ofte?

Det er både et spørgsmål om at spare kræfter og penge og sikre dig selv og dine kære.

Ofte, når vi tænker på vedligeholdelse af hjemmet, tænker vi sandsynligvis for småt - daglig eller ugentlig rengøring, rydning og lignende - eller for store - årlige kontroller eller, endnu værre, kamp for at ordne ting, når de allerede er i stykker.

Et sted mellem disse to er hemmeligheden bag vedligeholdelse af dit hjem - forebyggende månedlige kontroller.

Forebyggende månedlige tjek hjælper dig med at holde styr på din udendørs vedligeholdelse, holde dit interiør modtandsdygtigt og endda hjælpe dig med nemt at identificere, hvornår dit klimaanlæg kan være for gammelt.

Men den måske mest afgørende årsag til månedlige forebyggende vedligeholdelsestjek af dit hjem er at sikre, at du er sikker. Ved at overvåge alle aspekter af dit hjem for eventuelle fejl eller mulig slitage, kan du undgå sundheds- og sikkerhedsproblemer, før de hober sig op eller bliver større.

Hvis du forsømmer dine husholdningsapparater, indtil der er et iøjnefaldende problem, som kræver øjeblikkelig opmærksomhed, kan det koste dig langt mere i reparationer, end det ville have gjort med månedlige kontroller. I sidste ende er alt, hvad du kan gøre for at reducere omkostningerne, en gave.

Så her er et par opgaver, der hjælper med at holde dit hjem kørende.

Genopfyld dine forsyninger

Når dine rengøringsmidler løber tør, genopfylder du dit lager. Der er dog en kunst at sikre, at du bruger de bedste rengøringsmuligheder uden at skulle bruge et væld af penge på dem.

Vidste du, at mange ting i dit hjem kan bruges til mere end det tildelte formål? For eksempel er bagepulver et fantastisk rengøringsmiddel. Som toiletskålrens skal du kun bruge 1 spsk; hæld i skålen og skyl, skrub som du gør. Dette er en fantastisk måde at få dit toiletporcelæn hvidt uden at bruge blegemidler og andre midler.

Et andet fantastisk multifunktionelt middel er opvaskemiddel. Spar penge ved at købe en stor flaske med din yndlingssæbe og bruge den til mere end køkkenredskaber. Opvaskemiddel er et glimrende alternativ til rengøring af køkkenbordplader, badeværelsesfliser og møbler. Tilsæt et par dråber sæbe til lunkent vand og brug en klud til at tørre møblerne af. Men sørg for at lave en hurtig test først for at undgå skader.

Rengør dit afløb

Dette er ikke en sjov opgave, men det er nødvendigt at sikre, at dine afløb er fri for skidt, og at de fungerer optimalt. Afløb vil fange så mange rester som muligt - fra hår til større snavspartikler - men ofte bliver ting stadig fanget i rørene og forårsager en forhindring.

Ved at rense afløbet hver måned, slipper du for, at afløbet stopper helt til, så du må ud i en større omgang for at slippe for dårlig lugt og eventuelt oversvømmelse af vasken eller gulvet.

Den gode nyhed er, at der er flere nemme hacks til at hjælpe dig igennem tilstopningen af ​​dit afløb. Som før nævnt er ingredienser rundt omkring i hjemmet, såsom bagepulver, gode til selv denne opgave.

Men endnu mere ligetil end det er varmtvandstricket. Du skal bruge en kedel eller en gryde med kogende vand, som du kan hælde i dit afløb. Denne varme hjælper med at løsne alt snavs, der sidder fast i rørene, og skaber en passage for alt snavset. Dette er et hack, du regelmæssigt kan bruge for at forhindre større problemer i at opbygge sig, men vær opmærksom på ikke at bruge dette på plastik- eller porcelænsvaske og plastikrør.

Tjek dine røgalarmer

Det er almen fornuft at have en røgalarm i hjemmet, men hvornår har du egentlig sidst tjekket, om den faktisk fungerer? Når først den er hængt, har mange af os en tendens til at glemme, at det altså er en installation, der kræver regelmæssige eftersyn.

En af de kritiske ting at gøre er at tjekke dine røgalarmbatterier hver måned for at sikre, at batterierne stadig virker. Du skal også teste selve alarmen hver måned for at bekræfte, at den reagerer.

Alt du skal gøre er at finde testknappen på din røgalarm, trykke på den og holde den nede, indtil den velkendte gennemtrængende lyd fra alarmen begynder. Læg mærke til lyden; er den for lav eller ikke skinger nok? Så er det tid til at udskifte batterierne. Udfør endnu en test efter denne udskiftning for at bekræfte, at alt fungerer.

Husk at dine røgalarmer bøt udskiftes hvert 10. år, og batterier skal udskiftes hver sjette måned, uanset hvordan den fungerer.

Tjek dit klimaanlæg/din udluftning

Rutinetjek af dine udluftningssystemer og klimaanlæg hjælper med at regulere dine elregninger. Hvis dit varmesystem ikke fungerer effektivt om vinteren, og du skal lade det køre i længere tid for at opvarme dit rum, kan du ende med en højere energiregning. Det samme i sommermånederne.

Så at lave et månedligt tjek af dine systemer kan hjælpe dig med at holde overraskelsesomkostningerne nede.

Det er en god idé at veksle mellem de opgaver, du udfører på tingene hver måned. En måned kan du skifte filteret; den næste kan du træde udenfor og sikre, at ingen ukrudt, vegetation eller sne blokerer enheden. Du kan også lave dine runder med ventilationsåbningerne i huset, og sikre dig, at de blæser ordentligt og ikke blokeres af møbler eller en vinduesbehandling.

Du kan også tjekke enhedens afløbsbeholder for at sikre, at der ikke er en blok, der skal behandles, og du kan støve hver af husets ventilationsåbninger for at sikre, at snavs og allergener ikke blæses ind i rummet.

Hold øje med eventuelle utætheder

Lækager er ikke altid nemme at få øje på, så rutinetjek er nødvendig. At tjekke for utætheder kræver ikke altid, at du går ned på hænder og knæ og fysisk leder efter huller eller brud. Den nemmeste måde at kontrollere for en lækage er at overvåge din vandmåler for usædvanlige ændringer i brugen.

Et godt tip er at måle ændringer i vandforbruget ved at inspicere din måler i en periode på to timer, hvor der ikke har været brugt vand. Der burde ikke være en ændring, men hvis der er, er det sandsynligvis resultatet af en vandlækage et eller andet sted. Tjek dine vandhaner og rør for at se, om der er vand uden for dem, der kan pege dig mod din lækage.

Madfarvehacket er en fantastisk måde at opdage eventuelle toiletlækager på. Dit toilet er utæt, hvis der siver vand ind fra tanken til kummen uden at skylle, men det er svært at fange, da der altid er stående vand i kummen.

For at afhjælpe dette problem skal du tilføje et par dråber lys madfarve til tanken. Hvis vandet i kummen skifter til samme farve, ved du, at der er en lækage.

Der kan opstå forskellige utætheder i toilettet, så sørg for at være opmærksom på hovedproblemer, såsom vand, der ikke fylder op i tanken.

Rens dine tagrender og større apparater

Fordi visse husholdningsapparater er til den større side, tror vi måske, at de ikke har brug for så meget pleje som de ting, vi bruger dagligt. Men sandheden er, at de mere omfattende hjemmefaciliteter har brug for lige så meget pleje og styring som de fleste andre ting.

Når vi taler om store hvidevarer, mener vi alt fra dine vaskemaskiner og tørretumblere til dine køleskabe, loftsventilatorer og for den sags skyld også tagrender, selvom det ikke ligefrem kan kategoriseres som hårde hvidevarer.

En velkendt brandårsag i udlandet er for eksempel, at folk glemmer at udskifte/rense fnugfilteret i tørretumbleren, hvilket kan føre til opbygning af fnug. Mindst en gang om måneden skal du rense dine tørretumblers for at undgå andre tilbageslag, der kan opstå i hjemmet, inklusive en eventuel defekt tørretumbler.

Dine køleskabsspoler bør også renses ud en gang om måneden. Hvis de ikke passes tilstrækkeligt og rengøres ofte nok, kan de samle en masse snavs og støv og få dit apparat til at fungere mindre optimalt.

På samme måde bør dine tagrender rengøres månedligt for at undgå enhver ophobning og efterfølgende dræningsproblemer, der kan opstå som følge af tilstopning.

Giv dit hjem et grundigt eftersyn

Nogle opgaver kan virke lidt for store til en månedlig gennemgang, men at give dit hjem – især eksternt – en grundig gennemgang er en god måde at forhindre overraskelsesomkostninger i at dukke op.

Boliginspektioner sker hovedsageligt, når du er på udkig efter at købe et nyt hjem, eller mere væsentligt, når du ønsker at sælge. Du giver dit hjem en gang over for at opdage eventuelle potentielle problemer, der kan true med at afskrække en køber.

Men hvad nu hvis du lagde den energi i dit hjem, uanset om du vil sælge din ejendom? En månedlig gennemgang af dit hjems ydre funktioner kan hjælpe dig med at omgå mange dyre overraskelser.

Som nævnt før kigger vi på måder, hvorpå vi kan forhindre, at små ting kan vokse sig til uoverskuelige problemer. Ved at inspicere din ejendom kan du fange disse potentielle problemer tidligt og dermed spare dig for den enorme regning, der er forbundet med fuldstændige nedbrud af apparater eller sprængte rør.

En anden fordel ved en gennemgang er at få en professionel til at inspicere områder af dit hjem, som du måske ikke vil (eller steder, du måske ikke engang ved at se). Sandheden er, at ikke alle problemer skal rettes med det samme, men det er godt at være opmærksom på ting, der kan udvikle sig.

Rens din skraldespand

Det er ikke ligefrem en opgave, vi har lyst til at give os i kast med, men tænk over det: Det er nemmere at holde noget rent, end at gøre noget rent, og hvis først en affalspose er lækket ud i skraldespanden, kan det hurtigt give problemer med dårlig lugt og tilkomst af skadedyr - særligt om sommeren.

Så en gang om måneden er det en god idé at give skraldespanden en rengøring, og hvis du sørger for at gøre det hver måned, slipper du sandsynligvis for at skulle igennem den helt store hovedrengøring.

Kilde: House Digest

Mest Læste

Annonce