Foto: Energistyrelsen / Colourbox
Foto: Energistyrelsen / Colourbox

Energistyrelsens råd: Følg disse 5 punkter, når sommerhuset skal genåbnes

Hus og have

23/03/2024 14:09

J. Bøgen

Samtidig lyder opfordringen, at man overvejer nogle mere langsigtede ting.

Påsken er kommet, og for mange er det en anledning til at genåbne sommerhuset efter en lang vinter med frost og kulde.

Når tiden igen er til at stikke nøglen i døren til sommerhuset, er der en række råd, som er særligt gode at være opmærksom på ifølge Energistyrelsens ekspert i energispareråd og danskernes energivaner, Matilde Grøn Bjørneboe.

”Hvis man tjekker sommerhuset grundigt igennem, inden man tager det i brug, mindsker man risikoen for skader, som i værste fald kan koste mange penge på sigt,” udtaler hun.

Energistyrelsen har derfor samlet gode råd til, hvordan du griber åbningen an.

Sådan genåbner du sommerhuset efter vinteren

  1. Luk alle vandhaner og åbn for vandet

  2. Fyld vand i varmtvandsbeholderen – gør det, inden du tænder for strømmen, ellers risikerer du, at varmtvandsbeholderen brænder sammen og skal udskiftes

  3. Tjek alle tekniske installationer, ledninger, apparater, maskiner for fugt eller skader - f.eks. fra skadedyr. Hvis ledninger er beskadiget, bør de repareres eller udskiftes, inden de sluttes til

  4. Tænd for strømmen, hvis alt ser fint ud

  5. Tjek vandrør, WC-cisterne og vandhaner for frostsprængninger. Hvis det er opstået utætheder over vinteren eller skader pga. frost, vil du kunne se, at det pibler frem med vand eller at vandmåleren tæller, selvom der er lukket for det

Spar også på energiregningen

Når huset er godt genåbnet efter vinteren, og du velfortjent dumper ned i sofaen, kan du overveje, om du er klar til at investere i at få en lavere regning på el og varme i sommerhuset.  

”Det giver rigtig god mening at overveje at opvarme sit sommerhus med en luft-til-luft varmepumpe, hvis man fx har elvarme nu. Varmepumper er 3-4 gange mere effektive end el og kan erstatte eller supplere den dyre elvarme,” siger Matilde Grøn Bjørneboe.

Man kan også vælge at lade sit varme vand opvarme af solfangere på taget. På den måde sparer man både penge og CO2 ved at udnytte solens gratis stråler, forklarer hun. Hvis du bruger dit sommerhus hele året, vil solvarmen typisk kunne opvarme 50-70 % af dit varme brugsvand.

Efter energikrisen har danskerne i stigende grad taget de gode energivaner til sig og de udviser ligeledes stor villighed til at energirenovere derhjemme, viser Energistyrelsens befolkningsundersøgelse kaldet Energibarometer.

”Så vi håber, at danskerne også vil tage den gode adfærd med sig ud i sommerlandet”, lyder det afsluttende fra Matilde Grøn Bjørneboe.

På SparEnergi.dk kan du finde endnu flere gode råd fra Energistyrelsen til at spare energi i sommerhuset. Du kan også læse om solfangere, varmepumper og finde en godkendt VE-installatør, som kan sikre korrekt montering: https://sparenergi.dk/privat/spar-energi-i-dit-sommerhus

Du kan desuden få skræddersyede tips til energiforbedringer af netop dit sommerhus ved at gå ind på sommerhustesten.dk . 

Mest Læste

Annonce