Foto: Astma-Allergi Danmark
Foto: Astma-Allergi Danmark

Er bilen farvet gul om morgenen? Her er forklaringen

Hus og have

26/05/2023 08:30

J. Bøgen

De lægger sig også på vandoverflader, cykelsæder og lignende.

Du har måske bemærket en masse gult støv på din cykelsadel eller i bilens forrude her til morgen. Hvad kan det dog være?

Svaret er pollen. Kæmpepollen, forklarer Mathilde Kloster, biolog og leder af pollentællingerne hos Astma-Allergi Danmark:

"Den seneste uges tid har vores pollenfælder været fyldt med pollen fra fyr og gran," siger hun og uddyber:

"Da disse typer pollen er større end andre typer pollen, blandt andet fordi de er udstyret med to luftsække, som forbedrer deres svæveevne, kan man tydeligt se dem på biler, cykler, havemøbler, i vandpytter og på havoverfladen."

Kan forværre høfebersymptomer

Synes du ikke, at pollentallene stemmer overens med dine høfebersymptomer, kan den store mængde pollen fra fyr og gran også have en finger med i spillet, forklarer Mathilde Kloster:

"De er ikke allergene, hvilket betyder, at de ikke er kendt for at give allergiske reaktioner, som birkepollen for eksempel gør. Men fordi de kommer i så store koncentrationer, kan de være til gene for allerede irriterede slimhinder."

En anden del af forklaringen, hvis du nyser, har tilstoppet næse eller rindende øjne, kan være den store mængde egepollen, som Mathilde Kloster og kollegerne i Astma-Allergi Danmarks pollentælling registrerer for tiden:

"Egepollen krydsreagerer med birkepollen, og derfor kan folk med allergi over for birkepollen være generet af symptomer, til trods for at birken er på retur, og tallene er lave," siger hun.

Symptomer på pollenallergi eller høfeber, som det også kaldes, viser sig som kløende øjne, rindende eller stoppet næse, hyppige nys, ligesom mange også får problemer med vejrtrækningen, hvilket kan skyldes astma.

De fleste kan heldigvis blive fri for symptomer, hvis de tager deres forholdsregler og følger den rette behandling.

Mest Læste

Annonce