Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Har du en aloe vera-plante? Disse 7 tips hjælper dig med at passe den bedst

Hus og have

12/07/2024 13:07

J. Bøgen

De er hårdføre, men det betyder ikke, du bare kan lade stå til.

Aloe vera-planter er med deres karakteristiske saftige blade populære tilføjelser til mange hjem

Men deres fordele er langt fra kun dekorative. Disse stedsegrønne stauder kan prale af et utal af sundhedsmæssige fordele ud over at fungere som en aktuel gel til behandling af solskoldning.

Takket være dets antioxidantegenskaber siges aloeplanter at gavne din fordøjelsessundhed og er ifølge forskning endda blevet forbundet med at forbedre blodsukkerkontrollen hos diabetespatienter.

Heldigvis er de også kendt for deres lette pleje, hvilket gør dem ideelle selv for de knap så grønne fingre blandt os. Aloe-planter, der trives under varme forhold og kræver minimalt med vand, er hårdføre og tilgivende og overlever ofte selv med en smule forsømmelse.

Alligevel er der nogle ting, du skal være opmærksom på, hvis du vil sikre dig, at din aloe-plante faktisk overlever

1. Reducer vanding om vinteren

Selvom det virker kontraintuitivt, da vinterluften er tørrere, har de fleste planter faktisk brug for mindre vand i vintermånederne.

Dette skyldes, at de naturligt bremser deres vækst eller endda går helt i dvale.

Selvom overfladejord kan tørre hurtigere ud om vinteren, er dette ikke den bedste indikator for, at planten har brug for vand. Det samme gælder for aloeplanter.

2. Giv dem ikke altid næring

De fleste stueplanter har ikke brug for gødning om vinteren, og aloe er det samme, som deres vækst naturligt bremses eller stopper helt i denne periode.

Melissa Denham, interiørstylist hos Hammonds Furniture, anbefaler at genoptage fodring af dine planter om foråret for at hjælpe dem med at genoptage deres vækst.

"Hvis dine planter er overernæret, bliver kemikalierne i gødningen ikke brugt og samler sig i jorden, hvor de kan skade hele din plante," forklarer hun.

3. Øg luftfugtigheden

En af de største udfordringer, en aloe-plante skal overvinde i hjemmet om vinteren, er faldet i luftfugtighed, da dette gør lufttørreren.

"Aloe-planter vil drage fordel af en konstant luftfugtighed på omkring 40 procent," siger Jenkins, mens Denham forklarer, hvordan du kan øge luftfugtigheden i dit hus, afhængigt af dit budget:

"Den enkleste måde er at klynge dine planter sammen eller placere dem på bakker fyldt med småsten og vand.

"Du kan også placere dine planter i badeværelset og lade dem suge i den varme damp fra dit brusebad."

4. Hold temperaturen helt rigtig

Som de fleste stueplanter vokser aloe vera godt ved almindelig stuetemperatur, men den kan ikke lide ekstreme temperaturer eller hyppige udsving.

Det er derfor vigtigt at sørge for at holde dem væk fra åbne vinduer og døre for at beskytte dem mod koldt træk.

"Om vinteren kræver aloe vera-planten mindre opmærksomhed end om sommeren. Det er dog vigtigt at holde den i temperaturer, der ikke falder under 10° Celsius," siger Jenkins.

"Ideelle temperaturer over vinteren vil være højere end dette og bør ikke svinge meget."

Hun tilføjer, at en vindueskarm, der maksimerer mængden af ​​dagslys, som aloe veraen modtager, vil hjælpe den gennem de udfordrende mørke måneder, så sørg for at placere den i et område, der modtager meget lys.

5. Den rigtige potte

Når du ompotter din plante til en mere permanent potte fra den plastikpotte, som du normalt køber dem i, anbefaler Shane Dibbs, direktør for frøspecialistfirmaet Seed Barn, at du vælger et terracotta-tilbud eller en lavet af et porøst materiale, som aloe vera planter er "møre".

"Dette gør det muligt for din jord at forblive tør," siger han. ”Plastkrukker kan fungere, men de vil holde jorden fugtig i længere tid. Krukken skal være omtrent lige så bred, som den er dyb og skal være tung for at undgå, at den vælter."

Dibbs kaster også lys over, hvordan du bedst beskærer din aloe vera-plante, hvilket tyder på, at det er bedst ikke at overdrive det.

"Undgå at beskære din plante kraftigt," siger han. "Beskær kun din aloe vera, hvis bladene er skrumpede og døde. Hvis de ydre blade på din aloe vera-plante er brune, skal de skæres ned. Vær opmærksom på aldrig at skære et aloeblad i midten."

6. Jordbund: Guldlok-reglen

Et andet toptip fra Dibbs, når det kommer til at passe på din aloe-plante, er at sikre, at din jord ikke er for mættet.

"Aloe planter vokser bedst i veldrænet jord," forklarer han. "Havejord er ikke det bedste valg, så vælg en potteblanding eller lav din egen med en kombination af tørvemos, sand og perlit."

7. Pas på skadedyr

Et af de mest irriterende aspekter ved at eje stueplanter er de potentielle skadedyr, de kan trække ind i dit hjem.

Vinterskadedyr, såsom bladlus og spindemider, er især generende, da de trives om vinteren på grund af de varmere, tørre forhold inde i folks hjem.

Og dette er ikke kun tilfældet for aloe-planter, men det gælder for de fleste stueplanter, så du bør tjekke alle dine indendørs planter regelmæssigt for potentielle angreb.

Kilde: Tom's Guide

Mest Læste

Annonce