Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Klematis, azazlea og 9 andre planter, der bekæmper ukrudt for dig

Hus og have

22/02/2024 15:09

J. Bøgen

Der er ikke nogen grund til at skulle bruge tid og kræfter på at fjerne uønskede planter, når haven kan klare det selv.

Mens havearbejde er en givende oplevelse - især når du ser ny vækst på dine planter eller dine stauder vende tilbage et år mere - har det også sin rimelige andel af smertepunkter.

En af de mest almindelige? Ukrudt.

Disse grimme vækster tager vigtige næringsstoffer og vand fra nærliggende planter og kan endda blokere sollys, hvis de vokser sig store nok.

Men hvis du ikke vil bruge pesticider eller bruge tid på at trække ukrudt ud, så overvej et lettere og mere attraktivt alternativ - ukrudtsdæmpende planter.

De 11 frodige muligheder nedenfor danner et tykt tæppe, der forhindrer skadeligt ukrudt i at skabe kaos på din have, så du kan nyde skønheden i dit landskab med mindre vedligeholdelse.

Lammeøre

En stor, tæt formende bunddække. Lammeøre har grågrønne blade, der danner et tæppe så tykt, at ukrudt ikke har en chance.

"Et plus ved at dyrke lammeøre er, at du får grå stilke af lavendelblomster om foråret," siger Adrienne Roethling, havedirektør for Paul J. Ciener Botanical Garden.

Det er bedst at dyrke lammeøre som en selvstændig plante; andre ønskede sorter kan have svært ved at trænge igennem de tætte blade.

Vækstbetingelser: Fuld sol; muldrig, veldrænet jord

Krybende mazus

Krybende mazus er den ultimative ukrudtsdæmpende bunddækkeplante.

"De grønne blade viger for hvide åbne rørformede blomster midt på foråret," siger Roethling. "Det er en meget tæt formende masse med lidt plads til ukrudt."

Vækstbetingelser: Delvis sol til fuld skygge; veldrænende jord

Smalbladet timian

Smalbladet timian vil krybe langs din jord og forhindre ukrudt i at dukke op.

"Det er en stedsegrøn i milde vintre og blomstrer rigeligt fra tidligt til midt på sommeren," siger Keri Wilson fra Garden Media Group.

Den frigiver også en duft, der vil fylde din have med sæsonbestemt parfume.

Vækstbetingelser: Fuld sol; gennemsnitlig tør, veldrænet jord

Krybende floks

Krybende floks producerer en stram masse grønne blade, der giver plads til nuancer af pink, lilla og hvide stjerneformede blomster.

Blomsterne dukker op sidst på vinteren til det tidlige forår. Bladene forbliver resten af ​​året," siger Roethling.

Overvej at plante krybende floks i løbet af foråret og sommeren for at forbedre dets udseende i ikke-blomstrende sæsoner.

Vækstbetingelser: Fuld sol; veldrænende jord

Blod-kløver

"Pletter af bar jord giver plads til, at ukrudt kan spire og vokse. Forebyg disse tomme rum ved at så blod-kløver om efteråret for at give dem mulighed for at spire og gøre deres ting om foråret," siger Roethling.

"De er etårige, men vil holde i et par måneder. De blomstrer midt på foråret og vil sætte frø og gå i dvale om sommeren."

Blod-kløver virker i fuld sol og i alle jordbundsforhold - faktisk er det en fantastisk plante at dyrke, hvis du vil forbedre lerjord.

Vækstbetingelser: Fuld sol; alle typer jord

Læbeløs

Læbeløs danner en tæt måtte, der gør det svært for ukrudt at trænge igennem.

"Dette stedsegrønne bunddække vil tiltrække alle bestøverne med lavendelblomster, der står i kontrast til rigt, mørkt løv," siger Wilson.

Der er mange varianter af Læbeløs at vælge imellem, men det er bedst at vælge en af ​​de mindre aggressive typer for at forhindre den i at overtage dit landskab.

Vækstbetingelser: Fuld sol til delvis skygge; rig og veldrænende jord

Almindelig røllike

Hvis den plantes i grupper, vil røllike med succes kvæle ukrudt i din have. Den oprindelige staude har blomsterhoveder, der danner bittesmå klynger af blomster.

Dens prangende blomster kommer i en række farver, herunder orange, gul og rød, afhængigt af sorten.

Vækstbetingelser: Fuld sol; veldrænende jord

Skovmærke

En måde at forhindre ukrudt på er at bruge planter til at skabe skygge i din have. Byd velkommen til: Skovmærke.

"På det rigtige sted vil denne plante spredes med sine rødder og danne en tæt masse, hvilket forhindrer meget lys i at nå jorden," siger Roethling. "Om foråret dukker en hvirvel af blade på stænglerne op, hvilket danner skærme af hvide blomster."

Vækstbetingelser: Fuld skygge; muldrig til rig, veldrænet jord

Klematis

Der er mange sorter af klematis, men safir indigo klematis er ideel til at undertrykke ukrudt.

"Safir indigo klematis er perfekt til at sprede sig over haven og kvæle ukrudt, og er en banebrydende, ikke-klatrende klematis, der modnes til en lavtvoksende busk," siger Wilson.

Derudover har den fantastiske blomster, der fylder dit landskab med interesse hele sommeren.

Vækstbetingelser: Fuld sol; veldrænende jord

Star-sorter

Disse lavvedligeholdelsesplanter giver et fremragende bunddække i skyggefulde områder. Star-familien omfatter en stor slægt af mere end 2.000 arter af planter, der er succesfulde ukrudtsdæmpere.

"Sorten Carex Evercolor Everglow er et letplejet græs, der kan tilføje drama til et rum, mens det modvirker ukrudt," siger Wilson.

Vækstbetingelser: Delvis skygge; fugtig, veldrænende jord

Azalea

En almindelig blomst kendt for at bringe held og lykke. Azaleaer tilføjer øjeblikkelig kantstensappel til din have takket være deres prangende blomster.

"Plantet i massevis skaber azaleaer en dejlig baggrund, mens de skygger for jorden, og deres tætte løv undertrykker ukrudt," siger Wilson.

Vækstbetingelser: Fuld sol; veldrænet jord

Kilde: Marthastewart.com

Mest Læste

Annonce