Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sådan slipper du af med sneskimmel i din græsplæne

Hus og have

29/12/2023 11:18

J. Bøgen

Forebyggelse er det bedste, men der er også noget, du kan gøre, hvis skaden allerede er sket.

Hvis du får meget sne om vinteren, kan du opleve, at din græsplæne lider af sneskimmel, efter at sneen har trukket sig tilbage.

Når de varmere forårs- og sommermåneder ruller rundt, og sneen begynder at smelte, kan der opstå grimme misfarvede pletter med en netlignende belægning på din græsplæne.

Heldigvis er der måder at håndtere sneskimmel på og forhindre det i at ske igen.

Afhængigt af typen af ​​sneskimmel, der påvirker din græsplæne, kan du muligvis redde dit græs, før det er for sent. Hvis dit græs ikke vokser tilbage, er der andre foranstaltninger, du kan sætte i gang for at få din græsplæne til at se grøn og sund ud igen.

Når vejret forbliver koldt og fugtigt, vil det være en smule sværere at få sygdommen ud af din græsplæne. Vi har dog dækket dig med alt, hvad du behøver at vide om sneskimmel lige her. Fra at identificere det og finde den grundlæggende årsag til at behandle det og sætte forebyggende foranstaltninger på plads for at forhindre, at det vender tilbage.

Hvad er sneskimmel?

Sneskimmel er en type svamp, der specifikt påvirker græsplæner. Det dannes, når snedække ligger for længe på dit græs og vil dukke op, når sneen begynder at smelte.

En overflod af kolde, våde blade og andet haveaffald kan også give et miljø for sneskimmel til at trives, hvis det efterlades oven på din græsplæne for længe.

Sneskimmel fremstår som pletter af misfarvet græs, normalt koncentreret i cirkler. Du vil bemærke, at enten et gråt eller lyserødt web-lignende udseende overlejrer disse områder med pletvis græs, og hvis sneskimmel efterlades ubehandlet, kan det påvirke din græsplæne i mange år fremover.

De vigtigste årsager til sneskimmel

Der findes to typer sneskimmel; grå (Typhula spp eller Typhula blight) eller pink (Microdochium nivalis eller Fusarium plet). Den største forskel mellem de to, bortset fra farven, som de er på din græsplæne, er, at grå kun påvirker græsstråene, og så kan græsset vokse tilbage, efter at skimmelsvampen er blevet behandlet.

Pink sneskimmel er meget mere alvorlig, da den beskadiger græsset ved roden og forhindrer det i at vokse tilbage. Pink sneskimmel vil også vokse og sprede sig i kølige og fugtige vejrperioder, da den overlever længere, når solen endelig viser sig.

Grå og lyserød sneskimmel er en type svampe, der ankommer og forplanter sig under snedække. Sneens vægt, kombineret med fugten og manglen på direkte sollys, får svampene til at dukke op og sprede sig.

Og desværre vil svampene forblive i din jord i de varmere måneder, og selvom de ikke spredes, kan de reagere, når vinteren kommer i endnu et år.

Sådan slipper du af med sneskimmel

Når du først har bemærket pletterne med sneskimmel på din græsplæne, hjælper det ikke at bruge svampemidler.

Den bedste og mest enkle foranstaltning til at slippe af med sneskimmel er at rive det berørte græs forsigtigt for at løsne eventuel sneskimmel og lade jorden og græsset tørre.

Som nævnt påvirker grå sneskimmel kun selve græsset, så når de varmere måneder ruller rundt, bør dit græs gro tilbage. Så længe, ​​du har revet ​​skimlen af for at forhindre, at den spreder sig.

Pink skimmelsvamp vil på den anden side kræve, at du river de beskadigede områder og gensår. Vent til en periode med tørt vejr for at sikre, at du fuldt ud kan vurdere skaden på din græsplæne.

Sådan forhindrer du sneskimmel i at vende tilbage

Det bedste, du kan gøre for at undgå alt ovenstående, er at udføre forebyggende foranstaltninger, før din sneskimmel kan trives.

Sneskimmel vil ligge i dvale i din jord året rundt, så hvis du vil sikre dig, at det kolde vejr og snedække ikke aktiverer dets skadelige egenskaber, skal du følge de bedste tips nedenfor.

  • Slå græsplænen - Før sneen begynder at falde i vintermånederne, giv din græsplæne en klipning, meget kortere end du normalt ville gøre. Den korte højde af dit græs forhindrer fugtopbygning og vil tillade jorden at tørre lettere.

  • Riv stiklinger op - Når du har slået græsplænen, skal du sørge for at rive stiklingen op bagefter, så du ikke bare hober mere græs og vægt ovenpå. Dette vil langsomt fange fugt under snefaldet.

  • Riv blade op - Desuden skal du sørge for at rive våde blade op, der begynder at falde fra de omkringliggende træer og buske i disse efterårsmåneder. Dette er endnu en fantastisk forebyggende behandling for at undgå en fugtfælde på din græsplæne.

  • Løsn din græsplæne - Hold strålaget på din græsplæne til ikke længere end 2 centimeter for at undgå at sneskimmel udvikler sig, ellers vil det øge fugtigheden.

  • Påfør et svampemiddel- Denne behandling virker ikke, når skaden allerede er sket, men du kan tilføje et forebyggende fungicid i efterårsmånederne før det første snefald, hvis din græsplæne er særligt modtagelig for sneskimmel.

  • Sørg for korrekt dræning af græsplænen - Hvis du bemærker, at dele af din græsplæne samler vand, skal du sørge for at udjævne området eller påføre muldjord på disse særligt våde steder. Hvis der kan samle sig vand, bliver jorden meget fugtig.

  • Undgå store bunker af snefald i visse områder - Sørg for, at din sne er spredt jævnt ud og ikke samler sig i store bunker i længere perioder. At skovle sneen og reducere store bunker vil sikre, at visse områder ikke bliver alt for stærkt påvirket af sneskimmel.

  • Gød ikke om efteråret - Gødning vil tilføje fugt til din jord, når den naturligt skal tørre ud. Selv i forårs- og sommermånederne skal du sørge for at undgå nitrogengødning, da de faktisk stimulerer væksten af ​​sneskimmel.

Kilde: Toms Guide

Mest Læste

Annonce