Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sådan undgår du 5 klassiske fejl, når du beskærer træer og buske

Hus og have

26/04/2023 09:00

Jens Asbjørn Bøgen

Har du gjort dig skyldig i nogen af dem?

Beskæring er en vigtig færdighed for enhver gartner, og når du har mestret det, vil dine træer og buske blomstre.

Men hvis du har en beskæringsopgave, som du synes kan være for stor eller ud over dine evner, såsom hvis en stor gren skal ned eller et helt træ skal fældes, så prøv aldrig at gøre det selv. Tilkald velrenommerede, professionelle planteeksperter eller trækirurger af hensyn til din egen sikkerhed og for menneskerne omkring dig.

Her får du imidlertid de fem mest almindelige beskæringsfejl og tips til, hvordan du undgår dem.

1. Du bruger beskidte og sløve redskaber

En af de største beskæringsfejl kan ske, allerede før du laver det første snit. Hvis dine redskaber er sløve, rustne eller dækket af tørret saft fra sidste gang, du brugte dem, skaber du en masse problemer for dig selv.

Sløve redskaberskærer ikke rent og vil efterlade de bare ender af træ takkede og flossede, og dette kan skabe adgangspunkter for skadedyr og sygdomme, så rengør og slib altid værktøjer efter brug.

Beskærere og sakse, der er blevet efterladt rustne og snavsede, medfører også risiko for at inficere de planter, de efterfølgende bruges på, især hvis de tidligere har været brugt på sygt træ. Det er nemt at rengøre haveredskaber, så der er ingen undskyldning for at lade være!

Skur forsigtigt rust væk med en ståluldsskrubber, og oliér derefter hængslerne og de bevægelige dele. Hvis du ønsker at desinficere dit værktøj, kan du bruge et almindeligt desinfektionsmiddel eller antibakteriel spray, der tørres over knivene.

2. Du beskærer på det forkerte tidspunkt

Forskellige træer har brug for beskæring på forskellige tidspunkter af året, og hvis de skæres ned på det forkerte tidspunkt, kan det hæmme deres vækst eller endda dræbe dem.

Hvis træer beskæres, når de vokser, om foråret og sommeren, vil de miste meget saft fra beskæringssårene, og det vil svække dem og skabe en vej ind for skadedyr og sygdomme.

De fleste løvtræer (dem, der mister deres blade i slutningen af ​​sommeren) beskæres, når de er i dvale, fra efterår til sen vinter, lige før deres bladknopper begynder at svulme op og åbne sig.

Undtagelsen fra denne regel er træer, der er ramt af svampeinfektionen sølvblad, og det omfatter blommer, abrikoser og ferskentræer, mandler og medlemmer af kirsebærtræfamilien. Sygdommen er forårsaget af Chondrostereum purpureum. Den inficerer gennem beskæringssår, og sporerne er mest aktive om efteråret og vinteren, hvilket betyder, at det er bedst at beskære de mest modtagelige sorter om sommeren.

Skulle nogle af dine træer pådrage sig sygdommen, som forårsager en sølvglans på løvet, mørke pletter i træet, når det skæres, og endelig svampe på døde grene, bør du fjerne det syge træ for at fremme sund vækst. Bortskaf det syge træ med det samme og desinficer skæreværktøj grundigt. Kværn aldrig sygt træ, tilføj det til din hjemmekompostbunke eller brug det som barkflis, da dette vil hjælpe med at sprede sygdom til andre planter.

Stedsegrønne træer bør beskæres, når vejret begynder at blive varmere om foråret, da skæring af dem om efteråret eller vinteren kan forårsage forfrysninger og nedslidning af de forkortede stængler.

3. Du ignorerer sygdom

Ignorer aldrig tegn på sygdom, når du beskærer, selvom kun et lille område af træet eller busken er påvirket. Hvis det efterlades, vil det sandsynligvis sprede sig og i sidste ende dræbe planten.

Det første du skal gøre, når du beskærer, er at se efter "BDS": Plantevæv, der er beskadiget, dødt eller sygt. Fjern det for at højne chancerne for at redde træet eller busken.

Der er ingen grund til at bruge desinficerende midler til at beskytte friske snit, men desinficer og slib dit værktøj efter hver brug for at sikre, at der ikke er nogen risiko for at sprede sygdommen til andre planter.

4. Du fjerner for meget af planten eller træet

Der er et kendt gartner-ordsprog, der lyder: "Se to gange og beskær en gang". Og det er godt at huske på det ordsprog, når du beskærer træer og buske.

Træet og bladene, der fjernes ved beskæring, indeholder to af plantens vigtigste fødekilder. Træ opbevarer kulhydrater, der er nødvendige for vækst, mens bladene laver deres egne kulhydrater, når de laver fotosyntese.

Hvis du beskærer for hårdt, fjerner du det brændstof, der er nødvendigt for sund vækst og regenerering, hvilket kan føre til en svækket plante, der er mere sårbar over for skadedyrsangreb og sygdomme.

Uanset om du beskærer frugttræer, beskærer roser eller skærer syrener ned for at maksimere blomstringen, er den bedste måde at beskære på at gøre lidt på det rigtige tidspunkt hvert år for at opretholde en sund vækst.

'Top' aldrig et træ ved at fjerne hovedlederen eller den opretstående stilk, da træet vil forsøge at kompensere ved at producere masser af bladvækst på bekostning af blomster og frugt.

5. Du dropper beskæring i flere sæsoner

At overlade dit træ eller din busk til sig selv for at vokse, er lige så slemt som at overbeskære.

Årlig beskæring er vigtig, fordi det tilskynder generering af sund, ny vækst for at erstatte ældre træ, der måske ikke er så sundt eller godt til at producere blomster og frugt.

Forsømmelse af beskæring vil i sidste ende resultere i et træ eller en busk med et virvar af grene, der ser rodet ud og tilføjer meget lidt til din baghave.

Over tid vil grenene og bladene vokse så tætte, at de forhindrer lys i at nå de indre grene, hvilket forårsager en reduktion i blomstring og frugtsætning samt spredning af skadedyr og sygdomme.

På den anden side, hvis du husker at beskære på det rigtige tidspunkt hvert år, kan du skabe den optimale silhuet til et træ eller en busk.

Dette er en åben bægerform, der tillader maksimalt lys og luft til alle grenene, hjælper med at fjerne svampeproblemer, der trives i stille, fugtige atmosfærer, og lukker lys og varme ind i blomsten og frugten.

Når du først har fået styr på de mest almindelige beskæringsfejl og føler dig mere selvsikker, er det en af ​​de mest tilfredsstillende haveopgaver og giver dig mulighed for at skabe et vidunderligt udseende plot med stærke silhuetter og farver.

Kilde: Homes & Gardens

Mest Læste

Annonce