Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Store mængder hår og 5 andre ting, du ikke bør støvsuge op

Hus og have

12/03/2024 15:21

J. Bøgen

Det kan ødelægge din støvsuger!

Opfindelsen af støvsugeren har mildest talt ændret vores liv.

Godt nok var de første af slagsen så store, at de blev trukket fra hus til hus af heste (sandt, der findes billeddokumentation af det!), men med tiden er det blevet en fast bestanddel af stort set ethvert hjem.

Men selvom det virker tillokkende at fjerne hvad som helst ved blot at køre støvsugerslangens munding hen over et snavset område i hjemmet, er det ikke alt, din maskine er lige begejstret for at skulle indsamle.

Faktisk er der nogle ting, der direkte kan ødelægge din dyre maskine!

Glas

Denne her er måske ikke så overraskende, især ikke, hvis ens støvsuger bruger støvsugerposer.

Men det er alligevel de færreste, der ved, at det ikke kun er risikoen for skidt i hele maskinen, der er årsagen til, at du aldrig må støvsuge glas.

De små, skarpe stykker kan nemlig sætte sig i maskineriet, og hvis du har en poseløs støvsuger, kan glasstykkerne stadig ødelægge beholderen indefra - i hvert fald over tid.

Store mængder hår

Vi fæller alle sammen (nogen mere end andre ...), og det er da også umuligt helt at undgå at få små mængder hår med, når vi støvsuger derhjemme.

Men når det drejer sig om større mængder hår, gør du klogt i at fjerne dem på anden hvis.

Specielt langt hår kan vikle sig ind i maskinens børster og kan skabe en prop i enten maskinen eller slangen.

Det er en god idé at fjerne håret med en kost først, så de største mængder bliver fjernet fra området, inden du kører det over med støvsugeren.

Alt, der klistrer

Du vil efterhånden samle en ret anseelig mængde støv i din støvsuger, og hvis der er to ting, der ikke er en god kombination, så er det klister og støv.

Klisteret kan nemlig samle støvet og forhindre din maskine i at fungere optimalt, for eksempel ved at lave propper.

Hvis det klistrede materiale er organisk, kan det endda føre til, at der begynder at grå mug i enten posen eller maskinen.

Rigtig fint støv

Denne her er lidt tricky, da det jo netop er støv, vi gerne vil til livs, når vi støvsuger.

Men når det gælder støv fra for eksempel ildsteder eller kaffegrums, er det bedst at fjerne det med noget andet end støvsugeren.

Når støvet er så fint, kan det nemlig få motoren i din støvsuger til at brænde sammen, og går det helt galt kan det faktisk blive sendt tilbage ud i luften, imens du bruger din støvsuger.

Jord

Det er nok ikke nødvendigt at sige, at man ikke skal støvsuge noget vådt. Men der er alligevel mange, der ikke ved, at jord også er et no-go - også selvom det er tørt.

Hvis du prøver at få det op gennem støvsugerslangen, kan det nemlig risikere at blive presset dybere ned i gulvtæppet og efterlade en varig plet.

Derudover er det også en risiko for, at joden kan begynde at lugte og udvikle mug i maskinen - selvom det virker knastørt.

Ledninger

Okay, det er nok de færreste, der ligefrem forsøger at støvsuge en ledning ind i maskinen - men du bør også holde dig fra at støvsuge hen over ledninger.

Der sker ikke noget ved at gøre det en gang eller to, men efterhånden som ledningen bliver udsat for slag og tryk fra støvsugeren, kan det få den ydre legering til at gå i stykker og blotte de reelle ledninger, der kan give stød.

Og ja, det gælder også støvsugerens ledning!

Kilde: Lifehacker

Mest Læste

Annonce