I dag falder der dom over topchef i Forsvaret

Tilbage i maj fældede Byretten i Viborg dom over tidligere hærchef i Forsvaret, Hans-Christian Mathiesen. Her lød dommen på 60 dages ubetinget fængsel. Hærchefen ankede dommen og i dag ventes det, at Vestre Landsret fælder dom i den kontroversielle sag.

Vestre Landsret i Viborg ventes i dag at fælde dom over tidligere generalmajor og hærchef Hans-Christian Mathiesen, der står tiltalt for embedsmisbrug - misbrug i offentlig tjeneste efter straffelovens § 155.  
 
I byretten modtog den tidligere hærchef en dom på 60 dages ubetinget fængsel for embedsmisbrug og pligtforsømmelse i tjenesten.
 
I Oktober 2018 oplyste Forsvaret, at generalmajor og hærchef Hans-Christian Mathiesen var blevet midlertidigt fritaget for tjeneste. Det skete, efter at nichemediet Olfi kunne fortælle, at flere anonyme kilder bekyldte hærchefen for både nepotisme og magtmisbrug.
 
 
Anklage: Favoriserede sin egen kæreste
Anklagerne gik på, at hærchefen blandt andet skulle have ændret på optagelseskravene for optagelse på to eftertragtede uddannelse i Forsvaret. Helt konkret gik beskyldningerne på, at Hans-Christian Mathiesen havde fjernet kravet om erfaring fra internationale missioner, så hans daværende kæreste, der i dag er hans kone, kunne blive optaget uden at have været udsendt på en international mission.
 
Hærchefen skulle have rykket sin kæreste op på listen til optagelse på Master i Militære Studier i 2014. Dermed blev hun optaget på uddannelsen som en af 13 ud af de i alt 97 ansøgere på trods af manglende kvalifikationer.
 
I dommen indgik også en række forhold, hvor Byretten fandt den tidligere hærchef skyldig i pligtforsømmelse ved at have givet kæresten adgang til hans tjenstlige mailindbakke, der indeholdt fortrolige oplysninger samt at have fået sin sekretær til at printe kort, som hærchefen skulle bruge til sig eget bryllup.
 
Forsvarsadvokat: - Fuldstændig forrykt
Den tidligere hærchefs forsvaradvokat, Torben Koch, var alt andet end tilfreds med, at Byretten den 19. maj idømte hans klient 60 dages ubetinget fængsel for misbrug i offentlig tjeneste efter straffelovens § 155. 
 
- Det er fuldstændig juridisk forrykt.
 
- Det er næsten som at prøve at begynde at forstå, hvorfor verdensrummet er uendeligt. Det at han har fået 60 dages ubetinget fængsel. Jeg begriber det ganske enkelt ikke, lød det i et oprørt toneleje fra den tidligere hærchefs forsvarsadvokat, Torben Koch, umiddelbart efter Byrettens dom.
 
Da Vestre Landsret genoptog ankesagen i sidste fortalte Torben Koch, at målet er frifindelse eller en bødestraf. 
 
- Jeg går efter en frifindelse eller en mindre indgribende sanktion. Man kan mene, at min klient har handlet kritisabelt. Det gav jeg i byretten udtryk for, at jeg godt kunne følge. Men så skal han have en bøde, sagde Torben Koch i sidste uge til Ritzau.
 
Under retsmøderne i sidste uge fremgik det, at sagens anklager, Forsvarets Auditørkorps, ønsker at få skærpet straffen til den til den tidligere hærchef.
 
Ved Landsretten er det tre juridiske dommere samt tre lægdommere, der skal fælde dom over tidligere hærchef Hans-Christian Mathiesen. 
 

 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 23.06.21 Ledelse
  Ny regionsrådsformand i hovedstaden

  Et enigt regionsråd udpegede tirsdag aften den socialdemokratiske gruppeformand til at afløse Sophie Hæstorp Andersen, der fortsætter som menigt medlem – og skal fokusere mere på valget til overborgmesterposten i København

 • 21.06.21 Ledelse
  Redningsmænd får Forsvarsministerens Medalje

  Forsvarsministerens Medalje uddeles én gang om året og tildeles personer, der har ydet en anerkendelsesværdig eller frygtløs indsats. I dag overrækker forsvarsminister Trine Bramsen Forsvarsministerens Medalje til fem redningsmænd fra kystredningstjenesten.

 • 17.06.21 Ledelse
  Dansk Ældreråd får ny formand

  På Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde den 16. juni er Inger Møller Nielsen uden modkandidat valgt som ny formand for ældrerådenes landsorganisation. Hun afløser Mogens Rasmussen, der efter to år på posten, har valgt ikke at genopstille.

 • 01.06.21 Ledelse
  Direktør for Landbrugsstyrelsen fratræder

  Stillingen som direktør vil snarest muligt blive slået op efter gældende regler.

 • 28.05.21 Ledelse
  Søren Brostrøm indtræder i WHO’s globale bestyrelse

  Sundhedsstyrelsens direktør har i den forløbne uge været i Geneve for at deltage i WHO’s årlige Verdenssundhedsforsamling. Ligesom i 2020 finder den sted virtuelt, men fordi Søren Brostrøm har ledet møder i en af de to hovedkomitéer, har han deltaget i Geneve.