Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Landdistrikterne halter efter resten af Danmark

Infrastruktur

03/11/20 9:23

Theis

Størstedelen af landet har frem mod coronakrisen haft stigende beskæftigelse og vækst, men ny redegørelse slår samtidig fast, at væksten er lavere i områder uden for de større byer.

Erhvervsministeriets årlige regional- og landdistriktspolitiske redegørelse viser, at størstedelen af Danmark oplevede en økonomisk fremgang frem mod coronakrisen. Udviklingen er imidlertid lavere ude i landdistrikterne.

Lavere BNP og flere tomme huse i landdistrikterne

Redegørelsen viser blandt andet, at BNP per indbygger i de større byer er steget med 14 procent siden 2005, mens stigningen kun er 10 procent i de resterende kommuner. Samtidig er der flere tomme huse ude i landdistrikterne. Centraliseringen har gennem flere år påvirket landets udvikling, hvor skoler, sygehuse og andre offentlige institutioner forsvinder fra de mindre byer. Redegørelsen viser blandt andet, at kommuner langt fra de største byer har sammenlagt eller lukket flest folkeskoler siden 2014.

Erhvervsminister Simon Kollerup:

”I Danmark skal der være lige muligheder for at skabe sig en god tilværelse for ens familie, uanset hvor man bor. Desværre har mange års centralisering skubbet landdistrikterne ud på et sidespor, og den udvikling skal vi have vendt. Vi skal derfor fortsætte med at støtte ildsjæle og lokale projekter, og så skal vi gøre det lettere for danskerne at låne til et hus eller en virksomhed på landet. Postnummeret må ikke bremse virksomme borgere og virksomheder. Derfor skal vi have løst låneudfordringerne, så der også i fremtiden er liv i landdistrikterne.”

Om redegørelsen

Årets redegørelse er inddelt i en række temaer, der spiller en afgørende rolle for landdistrikterne og de små øer. Det drejer sig blandt andet om udviklingen af arbejdspladser og forskellige velfærdsområder.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.