Der er ikke nogen, der med sikkerhed ved, hvem der har saboteret gasledningerne. Foto: Shutterstock
Der er ikke nogen, der med sikkerhed ved, hvem der har saboteret gasledningerne. Foto: Shutterstock

Tidligere forsvarsminister: Det er USA, der har saboteret Nord Stream

Infrastruktur

28/09/2022 08:01

J. Bøgen

Har han noget at have det i?

Da det i går kom frem, at både Danmarks, Sveriges og Polens politiske topfigurer anser lækagerne på Nord Stream-ledningerne for at være sabotage, var der nok mange, der tænkte det samme:

Det var russerne, der gjorde det.

Men en, der ikke har den teori, er den tidligere polske forsvarsminister, Radek Sikorski. I et tweet skyder han nemlig skylden over på den anden side af Atlanterhavet med ordene:

Tak USA.

Sikorski sidder i øjeblikket som folkevalgt medlem af EU-Parlamentet, og inden man tænker, at han er grundlæggende Putin-venlig, så kan man tage et kig tilbage i tiden.

Under en debat i 1994 beskyldte han nemlig Rusland for at bryde Budapest-aftalen, hvor Ukraine opgav sine atomvåben. Derudover er han gift med en meget Putinkritisk journalist.

Har han noget at have det i?

Spørgsmålet er så, hvorfor Sikorski peger på USA som synderen i forhold til sabotagen, og der skal vi tilbage til 7. Februar i år, altså før krigen begyndte.

Her sagde den amerikanske præsident, Joe Biden, nemlig, at "hvis Rusland invaderer, vil der ikke længere være en Nord Stream rørledning."

Hvad så med den nye rørledning?

Sabotagen fandt sted få dage før åbningen af en ny rørledning, Baltic Pipe, som skal levere gas fra Norge til Polen via Danmark.

Den seneste tid er der observeret uidentificerede droner omkring en række norske energianlæg, og det er nærliggende at frygte for, om Baltic Pipe også risikerer at blive udsat for angreb.

Efter Nord Stream-sabotagen hævede Energistyrelsen herhjemme beredskabet til "orange", hvilket er det næsthøjeste niveau ud af 5. Samtidig er statens krisestab, NOST, blevet kaldt sammen for at koordinere myndighedernes indsats.

Mest Læste

Annonce