Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Tre kandidater til årets Brolæggerpris

Infrastruktur

30/10/20 9:32

Theis

Dommerkomitéen i Brolæggerlauget i DI Dansk Byggeri har indstillet tre kandidater til Brolæggerprisen. Et af projekterne er ny granitbelægning i forbindelse med nye pullerter på Amalienborg Slotsplads. I Esbjerg er det lange strøg med granit i smukke mønstre i Kongensgade blevet indstillet, mens Aarhus er kommet i betragtning for et nyt byrum i Filmbyen i Aarhus.

Filmbyen i Aarhus
Aarhus Kommune er både bygherre og arkitekt på det nye byrum i Filmbyen i Aarhus, der ligger i et gammelt industri- og havneområde, som i disse år er under omdannelse til en særlig bydel med plads til kunst, kultur, erhverv og social aktivitet. Materialerne i Filmbyens nye byrum er en blanding af nyt og gammelt, men med et moderne og rustikt udtryk med klare referencer til det gamle havne- og industrikvarter.

Filmbyens og Jyllands-Postens nyopførte bygninger står på hver sin flade af store kostede betonfliser, som omkranser bygningerne og sikrer god tilgængelighed. Kløvede, genbrugte brosten er valgt som et gennemgående materiale til at samle byrummet og understøtte stedets særlige karakter og stoflighed. Ved indgangene til Filmbyen og i passager mellem husene er der indarbejdet jetbrændte brosten, der i samspil med de kløvede brosten fungerer som plane ganglinjer og naturlige ledelinjer. Det rustikke udtryk understøttes yderligere med stålkanter, vandrender, lysmaster og byinventar i cortenstål og massivt tømmer.

Brolægningsopgaverne er udført af Dan Jord.

Perimetersikring af Amalienborg Slotsplads
Lytt Architecture er indstillet til Brolæggerprisen 2020 for deres faglige viden og interesse for brolæggerfaget. Arkitektfirmaet har flere gode projekter med brolægning på cv’et, herunder Klimabyen Middelfart og perimetersikring (områdesikring) af Christiansborg Slotsplads og Amalienborg Slotsplads.

Perimetersikringen af Amalienborg Slotsplads består af et pullertanlæg ved alle fire indgangsveje til pladsen. Pullerterne er ”gemt” i specialproducerede bronzekapper og nogle af pullerterne kan sænkes ned i jorden og tillade passage med køretøjer.

Dele af brolægningen på adgangsvejene var skjult under et tyndt lag asfalt, som nu er skrabet af, og brolægningen er omlagt ved hvert pullertanlæg. Der er suppleret med brosten fra omlægningen af Christiansborg Slotsplads. Ligeledes er der lagt bordur- og faskansten i oprindelig stil.

Scheller, Hougaard & Petersen har udført brolæggeropgaven på Amalienborg Slots plads ved hjælp af den traditionelle håndværksmetode, dvs. uden bundopbygning, og hvor brostenene er sat i et tyndt lag sættegrus på den gamle fyldjord.

Gågaden i Esbjerg
Den omkring en kilometer lange Kongensgade, som er en del af et større byfornyelsesprojekt i Esbjerg Kommune, er under forvandling. Belægningen udføres i jetbrændt granit som en fortolkning af vadehavets smukke mønstre af strømribber i sandbunden, og motivet gennemføres ved at variere granitstenenes farve, størrelse, overflade samt belægningens fald.

Landskabsarkitekt Preben Skaarup har tegnet projektet, mens entreprenørfirmaet Arkil-Stürup udfører den nye belægning.

Når arbejdet efter planen står klar i 2021, vil Kongensgade være løftet til en attraktiv handelsgade med specialbutikker og kvalitetsbutikker, popup-butikker, udstillinger og caféer. Gaderummet bliver mere enkelt, men det er fortsat symmetrisk opbygget med en trafikzone i midten, udstillings- og inventarzone på begge sider og en gangzone langs butiksfacaderne.

Om Brolæggerprisen
Brolæggerprisen uddeles til en bygherre, rådgiver eller arkitekt, der med et eller flere projekter har vist nytænkning og iderigdom i forbindelse med belægningsarbejdet.

Komiteen lægger vægt på kreativitet, valg af materiale og den håndværksmæssige kvalitet, og derudover skal bygherren have udført et kvalificeret tilsyn.

Med prisen følger 25.000 kroner.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.