Europa og det forpligtende fællesskab vandt, men nu skal der leveres

Politik

08/05/2017 10:11

Maja Kirstine Andersen

Det er ikke hver dag Europa og Den Europæiske Union decideret kan udråbes til vindere af et valg i Europa. Men det skete i går.

Der er grund til at spærre øjnene op, hvis man er national politiker med hang til skepsis. Hvorimod de modige politikere, der viser os vejen til forpligtet fællesskab, hvor vi naturligvis kan påvirke, forme og bidrage til fælles løsninger på tidens store spørgsmål, kan finde ny inspiration.

Ny Europa-sektion på DenOffentlige

Europa-debatten er blevet historisk væsentlig. Derfor kan du på DenOffentlige.dk/europaeisk-samarbejde finde en selvstændig sektion, der debatterer og formidler fra debatten om Europa og det europæiske samarbejde.

Vores Europasektion skabes i samarbejde med udgiverne på DenOffentlige.

Nu har både Holland og Frankrig, to store og ”tunge” EU nationer valgt præcis den modsatte vej i forhold til UK. Det er glædeligt og peger i retning af et styrket fællesskab, der faktisk kan begynde at levere løsninger til sine borgere. Fordi kun gennem den forpligtelse, som Macron er valgt på, kan der skabes disse løsninger. De kommer IKKE fra Bruxelles, men fra nationer i Europa, der står sammen, skaber kompromisser og mest af alt løsninger for borgerne.

Arbejdspladser i Europa. Mest haster det i syd.  Fælles Energi Union. Løser meget både geopolitisk og klimamæssigt. Styrket forsvarssamarbejde. Meget efterspurgt i landene, der grænser op til Rusland. Og endelig sidst, men ikke mindst, fælles løsninger på migrations- og flygtningesituationen, som både nærer frygt og destabiliserer så længe al ”magt” er deponeret hos Erdogan i Tyrkiet.

Alle disse dagsordener og flere endnu kalder på et stærkt EU. Et EU, der sætter sine borgere i centrum, præcist som han har lovet og et EU fyldt med statsledere, der indrømmer, at kun fælleskabet kan yde alle 500 mio. borgere den tryghed, de friheder, de rettigheder og den velstand og velfærd, der også i fremtiden sikrer fred og stabilitet.

Det forpligter, og derfor var det velgørende at Macron på valgaftenen ikke var over glad. Ikke var stylet til et reality show og slet ikke skrydende. Tværtimod sagde han, at den vigtigste opgave de næste 5 år er at skabe løsninger, så ingen, eller færre, føler sig kaldet til at stemme på mere ekstreme løsninger fra fløjene.

Nu udestår spændende valg i Tyskland og Italien. Disse vil også blive fulgt tæt i hele Europa. Fordi valgene betyder noget for os alle. Sådan har det egentligt altid været, men nu er vi heldigvis blevet mere klar over, at fællesskabet danner rammen for vores tryghed og velfærd i bredeste forstand.

I Storbritannien havde, eller har, de ikke en Macron. Det kommer desværre til at koste dyrt for borgerne der. Vi må håbe at mange af de partier, som vi kan vælge mellem i Danmark, vil bruge valget i Frankrig til at lade sig inspirere, således at vi som vælgere tydeligt kan se, hvilken politik partiet vil bakke op i det forpligtende fælleskab. Det har vi borgere brug for og krav på.

Mest Læste

Annonce