"It’s the Climate, stupid!”

Europa

10/6/18 12:21

Maja Kirstine Andersen

Klimaet mangler en Winston Churchill, der kan troppe op og få Europa til at blive en grøn supermagt, mener EU-kenderen Kurt Nielsen.

Vi kan lige så godt vænne os til det.

Holland og Lolland oversvømmet. Ørkenen breder sig i Afrika og i Sydeuropa, og folk flygter. Isen smelter, og golfstrømmen svækkes. Dette kombineret med orkaner, tørkeperioder og kraftig regn. Naturfænomener, der altid har været der, men nu er mere ekstreme.

Og hver gang kan vi udbryde med en lettere omskrivning af Clintons citat fra valgkampen I 1992: “It’s the climate, stupid!” 

Klimaforandringerne er her, og vi hører mange skåltaler om, at det er forfærdeligt, og at vi vil gøre noget ved det. Men når det skal ske, så sker der meget lidt.

Paris-aftalen fra 2015 er et godt eksempel. Det var et stort øjeblik, hvor verden samlet erkendte, hvad vi skulle gøre, hvis vi skulle bevare vores livsbetingelser. 

Det er flot, at en hel verden kan vise retningen, men der mangler i den grad konkret handling. Og USA har meldt sig helt ud – til den sorte lobbys store tilfredsstillelse. Eksperter, der råber vagt i gevær, som f.eks. FN’s klimapanel, bliver udråbt som utroværdige fanatikere. 

Det er ikke sådan, at klokken er et minut i 12. Nej, den er langt over 12, og den røde linje er passeret. Der er vel ingen, der tror på, at vi kan overholde Paris-aftalens målsætning om en temperaturstigning under 1,5 pct. Nej, temperaturen vil mindst stige med 3-4 grader I løbet af århundredet. Og der er ingen umiddelbare tekniske løsninger, der kan hjælpe os. 

Min generation, årgang 1955, bliver nok i mindre grad ramt af disse ændringer. Vi er jo snart døde og borte. Den regning, vi har opbygget, har vi bekvemt sendt videre til vores børn og børnebørn.

Men selvom det nok er alt for sent, skal vi så alligevel ikke prøve at gøre noget? Jo, selvfølgelig skal vi det! Vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at afbøde virkningerne. 

Problemerne er globale og grænseoverskridende, men vi skal handle både lokalt, nationalt, regionalt og globalt. Der er i den grad brug for politisk lederskab. Vi har brug for klimaets Winston Churchill. 

Det handler om grøn omstilling. 

Lokalt skal vi gennemføre konkrete kreative ændringer med stor virkning og skabe bevidsthed og handling I civilsamfundet. 

Danmark skal være den grønne rollemodel, der inspirerer andre lande. Vi skal være langt fremme med grønne løsninger og samarbejde. Det er jo det, vi er gode til, og som er grundlaget for vores velfærd. 

Europa skal være en grøn supermagt. Vi har institutionerne til det. Vi kan vedtage forpligtende løsninger i EU, og vi har store lande som Tyrkiet og Rusland med I Europarådet.

Globalt skal vi bakke op om FN og få medlemslandene til at støtte og handle konkret. Med klimaaftaler og med de årlige COP-møder har vi skabt rammerne for den vigtige dialog. 

25 juni 1998 blev Århus-konventionen underskrevet, og den er nu tilsluttet af 47 lande. Konventionen betyder, at civilsamfundet skal inddrages i miljøsager, og at der sikres indsigt i de klimamæssige konsekvenser af beslutninger. Den model, som vi udviklede i Danmark fra 1970erne, blev med konventionen udbredt til resten af verden. 

Konventionen får stor ros af NGO’er og andre civilsamfundsorganisationer verden over. Den giver dem her 20 år efter mulighed for at skaffe sig information og dermed handlekraft.

Konventionen er er et godt eksempel på, hvordan et lille land som Danmark kan tage lederskab og inspirere verden.

Så ja, vi handler alt for sent, og den røde linje er overskredet. Men vi kommer alligevel til at handle – proaktivt eller reaktivt. Så lad os være proaktive, og vise stort lederskab i Danmark og Europa.

It’s the climate, but we are not stupid! 

Debattøren er en del af Europabevægelsens panel af bloggere på DenOffentlige.

Her bidrager en række frivillige skribenter med interesse for det europæiske samarbejde til at styrke debatten om EU. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.