To valg: Men for mig én vision!

Europa

18/05/2019

Maja Kirstine Andersen

Jeg kan godt forstå de danskere, der føler sig forvirrede eller overvældede over den dobbelte valgkamp. Men det er en fin anledning til at samtænke den danske politiske debat med den europæiske debat. Og det tror jeg er tiltrængt!

Selvom stemmesedlerne ikke er ens, og valgdatoerne ej heller den samme, så er det langt hen ad vejen de samme spørgsmål der stilles.

Hvordan bekæmper vi klimaforandringerne og begrænser temperaturstigningerne? Hvis ikke de folkevalgte – i Danmark såvel som i Europa – tager ansvar for udfordringerne nu, så er det min generation, der skal leve med konsekvenserne. Der er ingen, der kan klare klimakrisen alene. Hverken den enkelte dansker, Folketinget for sig selv, eller de europæiske lande hver for sig. Men i fællesskab kan vi finde de svar, der kræves. Ved at stå sammen kan vi bygge højhastighedstog, der kan transportere os mellem de europæiske storbyer, så det bliver lettere at skære ned på flyrejserne. Gennem et europæisk energinetværk kan vi sikre, at grøn strøm udveksles effektivt mellem landene. Og i fællesskab kan vi lave aftaler om afgifter på flyrejser og andre ting, der forurener. Klimaforandringer og CO2-udledning kender ikke landegrænser – så vi har et stort, fælles ansvar for den klode, vi bor på.

Europabevægelsen Blog

Debattøren er en del af Europabevægelsens panel af bloggere på DenOffentlige. Se andre indlæg her

Her bidrager en række erhvervsfolk- og organisationsfolk, kulturpersonligheder, undervisere og tidligere toppolitikere med interesse for det europæiske samarbejde til at styrke debatten om EU.

Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning

 

Hvordan sikrer vi retfærdighed og muligheder for de mennesker, der må forlade deres hjemlande på flugt fra krig og konflikt? Der er ingen, der flygter for sjov. Så vi må på seriøs vis finde en måde håndtere det på, når gummibåde krydser Middelhavet med kurs mod Europas kyster. Der er ingen lande, som alene kan tage vare på alle verdens flygtninge og fordrevne. Men alle kan tage deres del af ansvaret. I Danmark og i resten af Europa må vi kunne kigge hinanden i øjnene og vide, at vi gør, hvad vi kan for at hjælpe bedst muligt. Der bliver ikke færre flygtninge af, at vi vender den anden kind til.  Ved at stå sammen kan vi alle gøre vores til at skabe tryghed og sikkerhed, for dem, som har allermest brug for det.

Hvordan sikrer vi stærke samfund? Samfund med gode uddannelsesmuligheder, stærke erhvervsliv og arbejdspladser i lange baner? I Europa kan vi sammen udvikle mulighederne for udvekslingsophold og semestre i udlandet for studerende. Vi kan give unge muligheden for udforske andre egne af Europa, end dén vi selv er vokset op i. Og når vi står med det afsluttende eksamensbevis i hånden, så behøver vi ikke nøjes med at søge drømmejobbet indenfor Danmarks landegrænser. For fællesskabet i Europa sørger for arbejdskraftens frie bevægelighed. Det kommer både individer, virksomheder og stater til gavn.

Så selvom valgene ikke er ens, så er der masser fællestræk. Vi stemmer om, hvilken fremtid vi ønsker os. Og selvom det kan måske virke svært og uoverskueligt at skulle sætte sig ind i ikke bare ét men to valg, betyder det ikke nødvendigvis at du for dobbelt-lektier for. Du skal stemme for de visioner og værdier som du ønsker for fremtiden. Både i Danmark og i Europa. 

Mest Læste

Annonce