Billede fra Syddansk Sundhedsinnovation, Odense

KL vil have sosu'en til at arbejde mere: Brug for 15.000 flere vame hænder på ældreområdet

Én times ekstra arbejde om ugen kan afhjælpe rekrutteringsproblem på social- og sundhedsområdet i kommunerne.

Frem mod 2025 vil der komme mere end 80.000 flere ældre over 80 år. 

Det betyder, at der vil komme til at mangle omkring 15.000 medarbejdere på det kommunale ældre- og sundhedsområde om fem år.

Men det kan til dels afhjælpes, hvis flere deltidsansatte sosu-assistenter, -hjælpere og sygeplejersker arbejder en time mere om ugen.

Sådan lyder konklusionen i en ny undersøgelse fra Kommunernes Landsforenings (KL) nyhedsbrev, Momentum. 

Ifølge undersøgelsen arbejder 68 procent af sygeplejersker i dag på deltid. For sosu-assistenter er det 75 procent, mens det gælder for 81 procent af sosu-hjælpere. 

Til sammenligning er 46 procent af alle de kommunalt ansatte på deltid.

Hvis de deltidsansatte arbejder blot én time mere om ugen, vil det give i omegnen af 1700 ekstra årsværk, lyder det i undersøgelsen.

Et årsværk svarer til én persons fuldtidsarbejde i et år.

Velfærdsstat eller velfærdssamfund - hvor er velfærdsmodellen

Vi har sat velfærd til debat i en tid, hvor kampen mellem velfærdsstat og velfærdssamfund er blevet afgørende for velfærdsmodellens fremtid.

Følg artikler og indlæg på temasiden her

På den baggrund opfordrer KL's formand for Løn- og Personaleudvalg, Michael Ziegler, nu kommunerne til at arbejde på at få flere medarbejdere til at gå op i tid eller arbejde på fuldtid.

- Vi står over for massive rekrutteringsproblemer på ældreområdet, som vi på flere planer arbejder på at løse. 

- Arbejdspladserne bør derfor eksempelvis ved MUS (medarbejdersamtaler, red.) eller andre anledninger med jævne mellemrum drøfte om den enkelte medarbejder ønsker at gå op i tid, siger han i en pressemeddelelse.

Michael Ziegler opfordrer samtidig kommunerne til at gøre fuldtid til det normale udgangspunkt for unge og nyuddannede, der ansættes på ældre- og sundhedsområdet.

I fagforbundet FOA, som er faglig organisation for blandt andet sosu-assistenter, er sektorformand for social og sundhed Torben K. Hollmann rigtig glad for, at KL nu vil arbejde for at få flere op i tid.

- Vi har længe prøvet at skubbe til kommunerne og sagt, at her er en problemstilling, som vi bør kigge på.

- Nu har KL's bestyrelse sagt, at det synes de også, så nu glæder vi os til at se det ske ude på den enkelte arbejdsplads, siger han.

Torben K. Hollmann forklarer, at det er problemer med arbejdskulturen samt et belastende arbejdsmiljø, som har fået mange til at skære ned på antallet af arbejdstimer. 

Alligevel mener han, at mange gerne vil arbejde mere. I en rundspørge, som FOA har lavet, svarer hver femte, at de gerne ville arbejde fuldtid. For de unge under 31 gælder det for hele 76 procent.

/ritzau/

Emneord: Sosu'er, Sosu-assistenter, Kommunernes Landsforening, Fremtidens ældrepleje, Ældreområdet, Ældrepleje, Plejesektoren, 301018

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også