Københavns Lufthavn får nu Danmarks mest avancerede lægeklinik

Det skal være trygt og sikkert at rejse fra Københavns Lufthavn. Derfor har Behroz Firoozfard netop åbnet en ny og moderne lægeklinik. Her kan såvel turister som danske patienter få hurtig adgang til det danske sundhedssystem

IT-system: Efter udvidelsen i 2018 forventes passagertallet i Københavns Lufthavn at nå op på 40 millioner om året. Når så mange personer passerer gennem CPH's terminaler, er behovet for en lægeklinik indlysende. Alt tyder da også på, at mange rejsende indtil nu har kigget langt efter en lufthavnslæge.  

 - Mine patienter føler en enorm tryghed ved, at de kan nå at blive tilset af en læge, før de tager ud på eller fortsætter en længere flyvetur. Måske føler de sig utilpasse, men alligevel ikke så akut dårlige, at de kontakter alarmcentralen. Her er det ukompliceret at bruge vores konsultation, siger Behroz Firoozfard.   

Frem til indvielsen har Behroz Firoozfard gennem en seks måneders prøveperiode haft mange forskellige typer patienter i klinikken. En patientgruppe, der er fordelt nogenlunde ligeligt mellem danske statsborgere, turister og rejsende i transit.  

- Vi ser også, at mange af lufthavnens faste brugere eller ansatte kommer til lufthavnsklinikken med dagligdags problemer som vaccinationer eller kontroller, fordi vi ligger bekvemt i nærheden, siger Behroz Firoozfard, der har mange års erfaring som praktiserende læge på Amager. 

Tilgængelig ved hjælp af ny teknologi 

Behroz Firoozfard fortæller, at ideen om lufthavnsklinikken bygger på tilgængelighed. Og den går begge veje: Patienterne skal have nemt ved at få fat i ham, og omvendt skal han også kunne møde patienten helt ude i gaten, hvis der er behov for det. Med digitale hjælpemidler er det muligt for ham at tilrettelægge sin tid smartere, og flere tiltag, der skal lette dialogen mellem lægeklinikken og de rejsende, er på vej: 

 - I første omgang har vi stillet en touchskærm op ved indgangen til klinikken. Her kan patienten visitere sig selv og få et hurtigt svar, og der er mulighed for et videoopkald med mig. På den måde er jeg ikke bundet af en "kontortid", men kan bevæge mig frit rundt i lufthavnen og tage mig af patienterne, der hvor de er, siger Behroz Firoozfard. 

Han tilføjer, at selvom lægeklinikkens base er i Terminal 2, er hans klinik mobil, og alt afhængigt af behandlingen kan han færdiggøre en konsultation overalt, hvor der er en internetforbindelse, og hvor de fysiske rammer i øvrigt tillader det.  

- Jeg kommer til at udvikle meget mere på konceptet om optimal tilgængelighed, og jeg har allerede nogle ideer på tegnebrættet sammen med min it-partner. Vi skal derhen, hvor alle patienter kan få et hurtigt svar, og jeg får mere tid til at fokusere på dem, der reelt har behov for lægehjælp, siger Behroz Firoozfard. 

 Sundhedsteknologi i hastig udvikling  

Borgerinddragelse og patientdialog er nogle af de store tendenser inden for sundheds- og plejesektoren lige nu, hvor effektivisering af blandt andet lægeassistance til tyndt befolkede områder er i fokus. It-leverandøren EG Healthcare står bag praksisløsningen til lufthavnslægen, som kombinerer virksomhedens teknologier til de forskellige sektorer.  

 - Sundhedssektoren er en af de teknologiske trækheste, og den nye lufthavnsklinik er et godt eksempel på, at sundhed og it rummer et stort potentiale. Der er ingen tvivl om, at sundhedspersonalet også i fremtiden får et større behov for at prioritere, og det arbejder vi hele tiden på at understøtte med it – uanset om der er telemedicinske løsninger, visitation, opfølgning eller almindelig konsultation, siger salgschef Morten Breuning fra EG Healthcare.  

Læs om lufthavnslægen på TV2 Lorry

Kan redde menneskeliv  

Selvom privatklinikken endnu er ny, kan lufthavnslægen allerede nu afvise, at den udelukkende tiltrækker patienter med luksusproblemer. Tværtimod er karakteren af de symptomer, patienterne kommer med, ikke ulig en helt almindelig lægepraksis. Patienterne kommer med stort og småt, og så er det lægens opgave at give dem tryghed og hjælpe dem videre – nøjagtigt som hos den klassiske familielæge.  

 - For nogle kan det være en stor omvæltning at gå til lægen og blive tjekket. Men når vi rejser, sker der noget med os som mennesker. Så handler vi og er mere motiverede for at få tingene gjort. Jeg vil derfor ikke blive overrasket, hvis der inden længe dukker et alvorligt sygdomstilfælde op, som vi kan nå at give rettidig og livreddende behandling, ligesom vi selvfølgelig også kan tage os af akutte patienter i Københavns Lufthavn, siger lufthavnslægen Behroz Firoozfard. 

Han erkender, at der muligvis kan komme et par useriøse henvendelser fra folk, der lige vil prøve den nye visitationsskærm for at se, hvordan den virker, men det er, som han siger, "kun hyggeligt", hvis nogen er opmærksomme og tester systemet. Næste gang er det måske alvor.  

 

Fakta: Hvem besøger lufthavnslægen?

 Klinikkens patienter er danske statsborgere, turister eller rejsende i transit. Nogle patienter beder om at tale med en læge, når de lander i lufthavnen. Her er nogle eksempler på patienter:   

  • En rejsende i transit får et ildebefindende og bliver af lægen undersøgt for hjerteflimmer. Han kan straks få en vurdering af, om det er sikkert at sætte sig 6 timer på flyveren igen. 
  • En kronikerpatient i transit har glemt sin medicin i bagagen og har brug for lægeordinering her og nu. 
  • En dansk passager ønsker at se en læge før afgang fra eller ved ankomst til lufthavnen. 
  • En dansk patient eller medarbejder i lufthavnen vælger at besøge lufthavnslægen, fordi klinikken ligger praktisk i forhold til hverdagens logistik.  

Fakta om lufthavnslægen i Københavns Lufthavn 

Lufthavnsklinikken er den første af sin art i Danmark og blev officielt indviet den 3. april 2018. Privatklinikken har base i Terminal 2 (lok. 66), hvor man kan træffe lægen eller foretage et videoopkald via skærmen og få et hurtigt svar. Telefonen er åben i klinikken fra kl. 10-22 alle dage. Der er fast bemanding mandag, onsdag og fredag kl. 9-15 og tirsdag og torsdag kl. 15-21.  

Fakta om Københavns Lufthavn  

I dag har Københavns Lufthavn 25 millioner rejsende årligt, og efter den historiske udvidelse med Terminal 4 i 2018 vil tallet nå 40 millioner årligt rejsende. Københavns Lufthavn er desuden den største arbejdsplads i Danmark, hvor over 30.000 personer arbejder i forskellige virksomheder. https://www.cph.dk   

Læs mere om den nye lægeklinik i Købehavns Lufthavn på  Dagens Medicin  eller  på TV2 Lorry

Fakta om EG Healthcare 

EG Healthcare har udviklet lufthavnslægens it-løsning med udgangspunkt i lægesystemet EG Clinea. EG Healthcare arbejder tæt sammen med brancheorganisationer og erfarne danske læger og speciallæger. Forstå vores nye løsning

 

Samfundsdesign / EG på DenOffentlige.dk EG er en skandinavisk teknologipartner med mere end 1.800 medarbejdere fordelt på 28 lokationer i Skandinavien og Polen. Vi leverer digitaliseringsløsninger til mere end 12.500 offentlige og komm...
Aktivitet: Artikler: 129 | Events: 1 | Kompetenceområder: 2

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også