Jobcenter Nordfyn har fået to påbud af Arbejdstilsynet. Foto: Shutterstock
Jobcenter Nordfyn har fået to påbud af Arbejdstilsynet. Foto: Shutterstock

Trusler og mobning i årevis - arbejdsmarkedschef stopper

Kommunalt

22/07/2022 12:09

J. Bøgen

Arbejdstilsynet har givet jobcenter Nordfyn to påbud om at få styr på arbejdsmiljøet på jobcenteret.

Arbejdsmarkedschefen med ansvaret for jobcenteret i Nordfyns Kommune stopper i sin stilling.

Det sker efter Jobcenter Nordfyn har fået to påbud af Arbejdstilsynet på grund af et årelangt voldsomt arbejdsklima med mobning, chikane fra ledelsen og aggressive borgere.

Kommunaldirektør Morten V. Pedersen bekræfter overfor TV 2 Fyn, at samarbejdet med arbejdsmarkedschefen bliver afsluttet. Han siger ikke noget om, hvorvidt Arbejdstilsynets rapport er baggrunden for det brudte samarbejde.

"Fucking idiot"

Ifølge TV 2 FYN har Arbejdstilsynet udeladt både navne og belastende passager i den rapport, der har ført til de to påbud, men man får alligevel et indtryk af, hvordan hverdagen på Jobcenter Nordfyn har været.

Tilsyneladende udsættes de ansatte for aggressive borgere, der kalder dem alt fra "fucking idiot", racist, beder dem holde kæft eller kommer med skjulte trusler.

Derudover oplever de ansatte at sidde alene med aggressive borgere, borgere, der er kendt for at gå med våben, borgere med psykopatisk diagnose og borgere fra psykiatrisk afdeling, som man ikke kender diagnosen på.

Desuden oplever medarbejdere grov seksuel chikane på mails, sms og opringninger, ligesom der har været tilfælde med en borger, der gik amok, smed med krus, papirer og elektronisk udstyr.

Føler sig negligeret af ledelsen

De voldsomme oplevelser er slemme nok i sig selv, men det er ikke det værste.

For hvis man oplever noget så slemt, vil man nok gerne have ledelsens opbakning til at håndtere det videre forløb med anmeldelser og lignende - men det er mildest talt ikke de ansattes oplevelse på Jobcenter Nordfyn.

Ifølge TV 2 FYN oplever de ansatte en generel negligering fra ledelsen af episoder som beskrevet ovenfor. Da voldsanmeldelser samtidig skal udfyldes i samarbejde med den øverste ledelse, undlader de ansatte simpelthen at lave anmeldelser - derfor skriver Arbejdstilsynet i påbuddet, at der sandsynligvis er en stor underrapportering af både vold, trusler og chikane.

Bemærk, at hverken Arbejdstilsynets rapport, kommunaldirektøren eller arbejdsmiljørepræsentanten på Jobcenter Nordfyn siger noget om, hvorvidt der er en sammenhæng mellem arbejdsmarkedschefens stop og situationen på jobcenteret.

Fritstillet med løn de næste ni måneder

Arbejdsmarkedschefen fratræder på papiret først 30. April 2023. Han får løn i opsigelsesperioden og kan derfor se frem til ni måneders ekstra løn uden at arbejde - han er nemlig også blevet fritstillet, så han ikke længere skal arbejde.

Det følger de almindelige varsler under chefaftalen i kommunen. Hvis arbejdsmarkedschefen får nyt lønnet arbejde i løbet af opsigelsesperioden, bliver den nye løn modregnet.

Nordfyns Kommune har indtil februar næste år til at få forbedret arbejdsklimaet og samtale-tonen mellem ledelse og ansatte i jobcentret, der har 80 ansatte. Inden da, mere præcist til november, skal de ansattes sikkerhed dog være væsentligt forbedret. Her skal Arbejdstilsynet have en plan fra Nordfyns Kommune.

Mest Læste

Annonce