Foto: Via.Ritzau
Foto: Via.Ritzau

Lynmetode får flere københavnere til at melde sig til rygestoptilbud

Kommunalt

10/5/22 6:02

Redaktionen

Flere københavnere, der gerne vil stoppe med at ryge, tager imod kommunale rygestoptilbud, efter en simpel metode er indført. Og den tager kun 30 sekunder at gennemføre.

1-2-3 vupti, og du er henvist til rygestop på bare 30 sekunder. Det lyder måske ikke realistisk, men det er ikke desto mindre en efterhånden velbeskrevet metode til at hjælpe flere rygere på vej til et rygestop.

Metoden er simpel. Ved hjælp af bare tre enkle trin – spørg, oplys og henvis – finder sundhedspersonalet på fx en hospitalsafdeling ud af, om en borger ønsker at blive kontaktet af en rygestoprådgiver. Og så er det klaret på bare 30 sekunder.

Metoden hedder ’Very Brief Advice’ (VBA) eller ’Hurtig henvisning’ på dansk. Den er siden 2019 blevet rullet ud i Københavns Kommune, hvor resultaterne har imponeret. Ved hjælp af metoden er der henvist dobbelt så mange rygere til rygestophjælp i Region Hovedstaden igennem en forsøgsperiode på 2 år. Det konkluderer en videnskabelig evalueringsrapport, som netop er offentliggjort.

”Vi ved, at omkring 3 ud af 4 rygere faktisk ønsker at stoppe. Samtidig ved vi, at chancen for at lykkes med et rygestop er størst, hvis man modtager professionel støtte og rådgivning. Derfor handler det grundlæggende om at få fortalt så mange som muligt om de mange forskellige tilbud, vi har i kommunen. Vores erfaringer med VBA-metoden viser tydeligt, at mange rygere faktisk er åbne for at prøve et rygestopforløb, hvis de bliver opfordret på den rigtige måde,” siger sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune, Sisse Marie Welling (SF).

Stærkt samarbejde har givet resultater

Igennem 2 år har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i København været en del af et regionalt forskningsprojekt ledet af forskere på Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse. Her har bl.a. professor i tobaksforebyggelse, Charlotta Pisinger, undersøgt hvordan kommunerne i Region Hovedstaden har arbejdet med metoden, og hvor stor effekt, metoden har haft. Her udmærker Københavns Kommune sig, fortæller forskeren.

“Københavns Kommune har arbejdet utrolig fokuseret med det her. Det er en kommune, der har satset på et meget stærkt samarbejde med nogle hospitalsafdelinger, og det har medført en stor øgning i antal henvisninger til de kommunale rygestophold,” siger Charlotta Pisinger.

De gode resultater skyldes ifølge forskeren, at medarbejdere fra kommunens Sundheds- og Omsorgsforvaltning har skabt en tæt dialog med hospitalsafdelingerne og hjulpet til med at gøre VBA-metoden til ren rutine på afdelingerne. Når henvisningerne lander i Københavns Kommune, ringer kommunen borgeren op inden for en uge og tilbyder hjælp eller rådgivning til rygestop. I forsøgsperioden har 74% taget i mod og dermed enten blevet tilmeldt et gruppebaseret eller et individuelt rygestopforløb, er blevet henvist til Stoplinien, til Center for KOL eller har modtaget information om rygestop.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.