Okay, det var ikke en egentlig skattekiste, der blev fundet uden for klosteret, men det er tæt på. Foto: Shutterstock
Okay, det var ikke en egentlig skattekiste, der blev fundet uden for klosteret, men det er tæt på. Foto: Shutterstock

Renoveringen var godt i gang, men så dukkede en 800 år gammel hemmelighed op

Kommunalt

07/02/2024 08:34

J. Bøgen

Under renoveringen af Ørslev Kloster dukkede der pludselig et uvurderligt fund op - et fund med mere end 800 år på bagen.

Kender du det, at man er i gang med at renovere køkkenet, og pludselig dukker der en skat op bag komfuret? Hvis du gør, så vil jeg rigtig gerne lave et interview med dig! Men hvis du ikke gør, er du nok som de fleste af os.

Men under renoveringen af Ørslev Kloster øst for Skive, skete der noget, der vel er det tætteste, man kommer på ovennævnte historie. Det skriver TV MIDTVEST.

Da forvalterparret, Janne Fruergaard Keyes og Garry Keyes, skulle grave ud til kloaksystemet, fik de hjælp af to personer med metaldetektorer. Og det viste sig at være rigtig godt, at de var med.

For pludselig gav en af metaldetektorerne udslag, og snart efter stod de forbløffede mennesker med en uvurderlig, 800 år gammel skat i hænderne.

En unik guldring med safir som et katteøje

Op ad jorden dukkede der nemlig en kraftig ring i det pureste guld op. Og som om, det ikke var nok, var ringen også udstyret med en lysende blå safir, slebet som et katteøje.

Garry Keyes er selv arkæolog, og han er ikke i tvivl om, at det er noget ganske særligt, de har fundet. Han gætter på, at det er en såkaldt bispering fra 1200-tallet, og grunden til, at han gætter på det, er, at der ligger en næsten identisk ring på British Museum i London.

Ørslev Kloster blev opført i 1200-tallet og var oprindeligt hjemsted for katolske nonner. Derfor vil det ikke være underligt, hvis biskoppen fra Viborg havde kigget forbi klosteret i ny og næ. Hvorfor biskoppen så skal have taget ringet af, kan ingen sige.

Guldringen med den blå safir er særdeles velbevaret, og selv om den er omkring 800 år gammel, er den næsten ikke slidt. Foto: Rene Bertelsen

Sendt til Nationalmuseet

Ringen er danefæ, hvilket betyder, at den tilhører staten. Derfor er den sendt til Nationalmuseet i København, hvor eksperter så skal se nærmere på den. Det kan dog godt tage flere år, før den kommer under deres lup.

Ørslev Kloster har været under renovering siden januar 2021, og der er afsat knap 60 millioner kroner til arbejdet.

Mest Læste

Annonce