Kommuner kan gøre mere for at undgå konkurser i hjemmeplejen

DI er positiv over for en undersøgelse af konkurser i private hjemmeplejefirmaer, men opfordrer samtidigt kommunerne til at bruge de eksisterende redskaber til at forebygge konkurserne. De ældre selv er nemlig glade for det frie valg.

Publiceret 23.02.2017
Af Lotte Malene Ruby mail

Den private hjemmepleje har de seneste år været ramt en række konkurser, og nu vil Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti have undersøgt baggrunden for dem.

Ældreminister Thyra Frank (LA) er ikke umiddelbart afvisende over for en undersøgelse, men når den socialdemokratiske ældreordfører Astrid Krag kritiserer den øgede brug af private leverandører på området, står hun af.

- For mig er det uendelig vigtigt, at det frie valg er kommet for at blive. Jeg skal finde ud af, hvad det her handler om, og hvordan jeg stiller mig til det, siger Thyra Frank torsdag til TV2 News.

Læs også: DI vinder Dialogprisen 2017 for god dialog om udbud i hjemmeplejen

Brug de redskaber, som allerede findes
Dansk Industri (DI) er positiv over for en undersøgelse af årsagen til konkurserne, men mener, at der også skal sættes større fokus på de vilkår de private leverandører skal levere hjemmehjælp under.

- Vi har selvfølgelig ikke noget imod at få større viden om, hvad der fører til konkurserne, men vi skal også se på de betingelserne de private leverandører har. Derudover er det vigtig at være opmærksom på, at kommunerne allerede har redskaber til rådighed, som de kan bruge til at forebygge konkurser. De kan eksempelvis stille krav om en bankgaranti, forbedre kvalitetskonkurrencen og have en tæt dialog med de private leverandører, siger Lars Bech-Jørgensen, som er chefkonsulent i DI.

Allerede i 2015 udarbejdede Kammeradvokaten på vegne af DI en konkret vejledning til, hvordan kommunerne kan forebygge konkurser ved at stille de rigtige krav til leverandørerne i udbudsprocesserne. Efterfølgende tog DI initiativ til 11 pejlemærker for det offentlig-private samarbejde på ældreområdet i fællesskab med blandt andre KL og Ældre Sagen.

- Men de redskaber bliver slet ikke brugt nok. Så der kan kommunerne selv spille en langt mere aktiv rolle i forhold til at spare sig selv og de ældre for følgerne af konkurser hos de private leverandører, siger Lars Bech-Jørgensen.

Læs også: Forebyggelse af konkurser på pleje- og omsorgsområdet

Flere ældre ønsker frit valg
Han påpeger samtidigt, at der under historien om konkurser i den private hjemmepleje, gemmer sig en større succeshistorie.

- På trods af de konkurser, som vi hører om, oplever de private leverandører en stigende markedsandel. Derudover mener stadig flere ældre, at det er vigtigt at kunne vælge frit mellem private og kommunale leverandører. Særligt de ældre, som får hjælp af de kommunale leverandører, mener i stigende grad, at det frie valg er vigtigt. Muligheden for selv at kunne vælge hvem der kommer i sit hjem er altså vigtigt for de ældre, understreger Lars Bech-Jørgensen.

Det fremgår af tal fra DI's såkaldte OPS-redegørelse, som er baseret på tal Danmarks Statistik, at de private leverandører af hjemmepleje i 2015 havde en markedsandel på cirka 15 procent.

Læs også: Ældre vælger i stigende grad private leverandører

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.

 • 10.06.21 Politik
  Sundhedsministeriet indkalder til pressemøde i dag

  Sundhedsministeriet inviterer til pressemøde torsdag d. 10. juni 2021 kl. 12.00 om genåbningen og status på Covid-19-situationen.