Foto: Tina Harden for Aalborg Kommune

Ny forskning: Kondi og karakterer hænger sammen

Velfærd

29/09/2016 09:43

Nick Allentoft

Der er sammenhæng mellem kondital og karakter. Det konkluderer forskere fra Aalborg på baggrund af data fra et stort sundhedsprojekt foretaget i 2010.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

I sidste halvdel af 2010 rullede der en test-karavane rundt på de kommunale veje. Målet for det mobile testcenter var at få sundhedstjekket 8. klasse elevernes sundhed. Samtlige 37 folkeskoler med overbygning blev besøgt og omkring 1164 elever fik målt deres kondital og fedtprocent. Skolesundhedsprojektet hed Projekt 3A. 

Den gang blev der svedt godt i de forskellige gymnastiksale, aulaer, fagrum, hvor watt-max testen blev foretaget på kondicykler. Hver enkelt elev skulle give sig maximalt for at testen blev vellykket. Resultaterne af disse test er blevet koblet med registerdata og I disse dage danner de mange data baggrund for en videnskabelig artikel i et anderkendt amerikansk tidsskrift Journal of School Health.

-    Forskningen viser en sammenhæng mellem folkeskoleelevers kondital og karakterer. Hvor folkeskoleelever med høje kondital performer bedre akademisk i både de humanistiske og naturvidenskabelige fag end jævnaldrene med lavere kondital uafhængig af socioøkonomisk status og etnisk baggrund. Set i lyset af den nye skolereform, så virker den ekstra tid til fysisk aktivitet yderst hensigtsmæssig. De enkelte skolemiljøer kunne fokusere på at introducere fysiske aktiviteter, hvor eleverne flere gange om ugen har pulsen over snakke grænsen, idet dette ville skabe mulighed for at elevernes kondital kunne forbedres. Det vil umiddelbart have en positiv betydning for elevernes sundhedstilstand og kunne muligvis have positiv effekt på deres faglige præstationer, forklarer forsker Mikkel Porsborg Andersen.   International anerkendelse før Det ikke er første gang, at Projekt 3A data bliver brugt i internationale publikationer. Der har blandt andet tidligere været artikler i Scandinavian Journal of Education, Scandinavian Journal of Public Health, og Social Indicators Research. Hos Aalborg Kommune har man alligevel armene oppe over hovedet ved denne udgivelse. 

-    Det var et storskala-projekt allerede dengang I 2010. Så vi er naturligvis utroligt stolte over at disse unikke data stadig kan bruges til seriøs forskning og nu bliver udgivet i et anerkendt tidsskrift. Det er et stort klap på ryggen til det store samarbejde som Aalborg Universitet, DGI Nordjylland og Aalborg Kommune havde under Projekt 3A. Det har vist sig at være fuldstændigt unikt at alle skoler i kommunen havde åbenhed og var positivt indstillet over for projektet, fortæller Morten Ubbesen, projektkonsulent i Sundheds- og Kulturforvaltningen i Aalborg Kommune.

  Forskningen vækker ligeledes begejstring hos Sundheds- og kulturrådmand Mads Duedahl i Aalborg Kommune, der bliver bekræftiget i at det at deltage i forskning er vitalt – også for kommuner.   -    Det viser hvor vigtigt det er, at vi som kommune indgår i store forskningsprojekter. Vi har et ansvar i forhold til at skaffe valid data, så vi kan prioritere kvalificeret i hverdagen. Jeg synes det er imponerende at Projekt 3A nu er med til at sætte en sundhedsdagsorden i USA, og i det hele taget måske danne grundlag for, at man kan forbedre både sundhedstilstand og det faglige hos børn og unge globalt, siger Mads Duedahl   Mikkel Porsborg er yderligere i gang med at undersøge sammenhæng mellem elevernes kondital og deres til- og fravalg af en ungdomsuddannelse, samt hvilke betydning forældres sundhed har for elevernes faglige præstationer. Disse undersøgelser skal danne det videnskabelige grundlag for hans Ph.d.-afhandling.    Projekt 3A blev til i et samarbejde mellem Aalborg Kommune, Aalborg Universitet og DGI Nordjylland. Støttet af TrygFonden, Helsefonden og Det Obelske Familiefond.  Den nye forskning er alene blevet støttet af Helsefonden.  

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.