De tusindvis af frivillige foreninger og aarhusianere, der lægger masser af timer i at hjælpe medborgere, kan i 2018 se frem til ekstra opmærksomhed: Aarhus har sikret sig en ny fornem hovedstadstitel og bliver i 2018 Europæisk Frivillighovedstad.
Aarhus Kommunes viceborgmester, Anne Nygaard, er i London for at modtage titlen:
- Vi er utroligt stolte af blive ny frivillighovedstad efter at byer som Barcelona og London har haft titlen. Det er et kæmpestort skulderklap til de frivillige i Aarhus. Hver dag er borgere frivilligt med til at skabe større fællesskab i byen. Som frivillighovedstad vil vi fejre de frivillige og øge indsatsen for mere medborgerskab i Aarhus. Titlen er med til at hæve barren for, hvad vi kan skabe sammen, siger Anne Nygaard.
I udnævnelsen af Aarhus som Europæisk Frivillighovedstad 2018, har dommerpanelet lagt særlig vægt på Aarhus robuste tilgang til, hvordan byen kobler frivilligpolitikker til politikker og strategier for arbejdsløshed og sundhed og social inklusion. Samtidig har kommunens indsats for deltagelse i medborgerskab fået godt fat i byen.
Kan øge det frivillige arbejde og samvær
Tidligere frivillighovedstadsbyer; Barcelona, Lissabon og London, har alle oplevet, at titlen har været med til at skabe øget opmærksomhed omkring frivilligt arbejde, sætte nye projekter i gang og øge det frivillige engagement i byerne.
I Lissabon er borgerne blevet mere engagerede i for eksempel at løse velfærdsopgaver og lave kulturarrangementer. Antallet af registrerede frivillige steg med 1.124 personer eller 47 procent, og antallet af frivilligorganisationer steg med 28 procent i 2015. I London er de lykkedes med at fortsætte den frivillige arv fra de Olympiske og Paralympiske lege i 2012. De lancerede blandt andet en app, der matcher borgere med lokale frivillige projekter, som gør det muligt for borgere at være frivillige i en ellers travl hverdag.
I Aarhus er arbejdet med at styrke frivilligheden og medborgerskabet allerede i fuld gang, og leder af Frivilligcenter Aarhus, Louise Morell, er også med i London:
- Vi har i disse år enormt fokus på frivillighed og medborgerskab i Aarhus Kommune. Det kommer hver dag til udtryk gennem aktive borgere, der spreder smil og glæde i byen. Det er noget, som vi gerne vil sætte yderligere fokus på, og det kan titlen i høj grad bidrage til, siger Louise Morell.
Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune fik i byrådet godkendelse til, at Aarhus Kommune skulle søge titlen, og rådmand Jette Skive er glad:
- Alene i Sundhed og Omsorg er der næsten 3.000 frivillige, som gør en kæmpe forskel for dem selv og byens ældre borgere. Vi kan vise resten af Europa, hvordan vi arbejder med frivillighed. Hvordan frivillige hjælper fru Jensen med gåture, er besøgsvenner eller frivillige i en cafe på et plejehjem. Vi ser igen og igen, hvordan frivillighed også er en hjælp til en selv i kraft af samvær og fællesskab, siger Jette Skive.
Ringkøbing–Skjern Kommune var med i opløbet om titlen, som tidligere har været tildelt Barcelona, Lissabon, London og næste år den irske by, Sligo.
I 2017 er Aarhus Europæisk Kulturhovedstad, hvilket kommer til at involvere mere end 4.000 frivillige i arbejdet med at planlægge og afholde events i løbet af året.