250 ledige fik norske jobs og 26 mio. blev sparet

Velfærd

09/05/2014 11:00

Freja Eriksen

Norgesprojektet, det kommunale samarbejde mellem Brønderslev, Frederikshavn og Hjørring Kommuner om at assistere nordjyske ledige med at finde job i Norge, er en enestående succes

Ingen havde turdet drømme om at, så mange kom i job, da de tre lokale beskæftigelsesråd i 2012 afsatte 1,7 mio. kr. til at ansætte en norgeskonsulent til netop denne opgave: at bygge bro til det norske arbejdsmarked, hvor der var – og stadig er – mangel på den type medarbejdere, der er ramt af stor ledighed i Vendsyssel. Mindst 250 personer, heriblandt 185 vendelboer fra Brønderslev, Frederikshavn og Hjørring Kommuner, er i flyttet til Norge for at arbejde i projektets første halvandet år – og hermed forsvundet ud af kontanthjælps- og dagpengesystemet herhjemme. At det har medført besparelser på 26 millioner kroner til overførselsudgifterne, gør kun beslutningen i sin tid endnu bedre.

”Vi vidste, at der var mangel på børnehavepædagoger, sygeplejersker og butiksansatte, men at vi også kunne finde job til en dansk administrerende direktør i et norsk firma, var der ingen, der havde drømt om, da projektet blev sat i søen. I dag har vi videreformidlet alt fra akademikere til ufaglærte til Norge”, udtaler formanden for Norgesprojektets styregruppe, Ivan Leth.

Interesserede fra hele landet strømmer fortsat til informationsmøder om at bo og arbejde i Norge – indtil videre i alt 1.603 personer. Der er etableret en informationsportal – www.jobsinorge.dk, hvor man også kan finde masser af relevant information. JYSK har en aftale om, at Norgesprojektet er med til rekruttering af medarbejdere, de selv har svært ved at finde, og flere norske kommuner har ligeledes en aftale med Norgesprojektet om assistance til at rekruttere danskere til de ledige stillinger i Norge.

Over 1.000 står på listen over personer interesserede i at bo og arbejde i Norge. Det er personer med alle faglige baggrunde – og omfatter kontanthjælps­modtagere, ledige på dagpenge og folk, der allerede er i job. Med projektets eventuelle videreførelse som en ordinær driftsopgave er det vores håb at fortsætte den positive tendens, det er at assistere mennesker med at finde et job i stedet for at være på overførselsindkomst. Til glæde for både dem og den kommunale økonomi.

 

Mest Læste

Annonce