Den nye klinik er finansieret af de midler Køge Kommune fik fra regeringens ældrepulje på i alt 1 mia. kr., der blev afsat i forbindelse med finanslovaftalen for 2014. Køge Kommune ansøgte dengang om i alt 11 initiativer, hvor af den nye klinik er et af dem.
”Det har jo været en gave som nyt social- og sundhedsudvalg at få mulighed for at søge midler til at styrke indsatserne på social- og sundhedsområdet. Og den nye klinik er et godt eksempel på hvordan midlerne bruges på at sikrer mest velfærd for pengene som et varigt løft.”
1. december åbner Køge Kommunes nye kontinensklinik, hvor alle voksne med bopæl i kommunen nemt kan få gjort noget ved deres problem med inkontinens.
”Klinikken er også et godt eksempel på hvordan vores dygtige medarbejdere gennem den rette støtte og træningsvejledning kan hjælpe vores borgere til en bedre livskvalitet. Det er jeg stolt af.” siger Jeppe Lindberg (V) formand for Social- og Sundhedsudvalget.
Syv ud af ti kan hjælpes med træning
Op imod 70 % af borgere med inkontinens kan hjælpes gennem udredning og træning.
En af dem, der allerede er hjulpet godt på vej, er en mand på 70 år, som er udredt for sin inkontinens vha. væske-vandladningsskema, blæreskanning samt igangsætning af korrekt bækkenbundstræning. Han udtaler følgende efter kun 1½ mdr.:
”Det er blevet noget bedre – jeg har kun ganske få uheld når jeg går lange ture og om aftenen, når jeg er træt”.
Gratis og nem hjælp at hente
Du hopper, løber, hoster, griner…og ups! Næsten en halv million danskere har svært ved at holde på urin eller afføring. Heldigvis er der hjælp at hente, hvis du hører til de mange, der lider af inkontinens. Alle voksne med bopæl i kommunen nemt kan få gjort noget ved problemet. Du behøver ingen lægehenvisning, og det er gratis at bruge kontinensklinikken.
På kontinensklinikken vil du i første omgang få en samtale med kontinenssygeplejerske Anja Skovbølle eller kontinensfysioterapeut Jannie Zabell. Efter samtale og vurdering vil der blive lagt en plan for det videre forløb. I nogle tilfælde bliver planen lagt i samarbejde med din praktiserende læge. Du kan fx få råd og vejledning omkring væskeindtagelse og vandladningsmønster. Du kan blive instrueret i at træne din bækkenbund korrekt, og du kan få lavet et personligt træningsprogram.
Køge Kommunes nye kontinensklinik ligger på Møllebo plejecenter i Sygeplejeklinikken, Nørre Boulevard 101 i Køge. Du kan bestille tid på Tlf.: 29 45 28 71. Telefontiden er tirsdage og torsdage kl. 7.30 – 9.00 og kl. 11.00-12.00
Fakta – inkontinens
· Inkontinens betyder, at man har svært ved at holde på urin og/eller afføring i en mindre eller større grad.
· Det kan fx være ”uheld” i forbindelse med fysisk aktivitet fx når man hopper, løber, griner eller løfter.
· Det kan også dreje sig om pludselig og voldsom tissetrang, hvor det er svært at nå toilettet i tide.
· Man kan være generet af mange toiletbesøg om natten eller man kan ha