Kolding afprøver nyt, miljøvenligt koncept for varelevering

Bæredygtighed

10/8/17 8:40

Kolding Kommune

Kolding Kommune indgår aftale med virksomheden Citylogistik om ny form for vareudbringning med centralt lager og el-lastbiler.

Kan det lade sig gøre at fjerne noget af trængslen og den tunge trafik med vare- og lastbiler, der på hverdage bringer varer til og fra Kolding bys mange butikker? Det vil Kolding Kommune nu teste i et forsøgsprojekt, hvor Kommunen har lavet en aftale med virksomheden Citylogistik.

’Konceptet er, at Citylogistik etablerer et lager uden for byen, hvorfra de kan håndtere alle vareleverancer til og fra butikker, virksomheder og kontorer i Kolding midtby. De bringer varerne ud til modtagerne i mindre el-lastbiler, som ikke forurener eller støjer, og dermed får vi mulighed for at afprøve et tiltag, der forventeligt både kan gavne klimaet og bidrage til at mindske trængslen i Kolding midtby’, forklarer formand for Miljøudvalget Eea Haldan Vestergaard, der har store forventninger til samarbejdet.

Merværdi for butikkerne
I første omgang går Kommunen forrest og tegner et abonnement hos Citylogistik, der betyder, at varerne til og fra Rådhuset bliver samlet til én daglig leverance og fragtet med elbiler. Eea Haldan Vestergaard håber, at mange butikker følger trop og vil være med til at teste konceptet af. Cityforeningen bakker op og tror, at mange butikker vil være begejstrede for den nye mulighed.

’Vi tror på, at det nye koncept kan skabe merværdi for butikkerne. Vareleveringen bliver mere fleksibel, da Citylogistik kan levere varerne, når det passer butikkerne og dels får de mulighed for at tilkøbe ekstraydelser. Det kan fx være hjælp til at pakke varer ud eller komme af med emballagen, som kan være en stor udfordring for mange butikker,’ siger citychef Mette Schumacher fra Koldings Cityforening.

Konceptet fungerer på den måde, at butikkerne tegner et abonnement hos Citylogistik som tilpasses den enkelte kundes behov baseret på antal daglige eller ugentlige leverancer og hvilke øvrige services den enkelte kunde efterspørger.

Samarbejde om centralt lager i Energialliancen
Eea Haldan Vestergaard håber, at de andre kommuner i det tværkommunale samarbejde Energialliancen mellem Fredericia, Middelfart, Vejle og Kolding også kan se potentialet i den nye form for vareudbringning.

’Det vil være oplagt at etablere et fælles centrallager på en strategisk placering i området for at opnå yderligere synergi og dermed løse vores fælles udfordring med trafik og CO2-udledning,’ siger Eea Haldan Vestergaard.

Projektet har allerede været drøftet i Energialliancen, og Kolding er den første Kommune, der prøver konceptet af.

Annonce