Som en af de første folkeskoler i Danmark skal Vamdrup Skole afdeling Øst, der rummer 0. til 3. klasse, teste en ny type LED-lys, som kaldes døgnrytmelys.
Døgnrytmelyset er udviklet for at simulere solens varierende styrke og farve i løbet af en dag, og forskning viser, at det hjælper både på koncentrationen og komforten i de mange timer børnene opholder sig på skolen.
- Investeringer i energiforbedringer handler ikke kun om at spare på ressourcerne. Vi kigger i høj grad også på, hvordan vi kan skabe en højere komfort med vores tiltag. Det giver fx bedre lys, når vi skifter til LED, forklarer Lars Højensgård og fortsætter:
- I Vamdrup Skole tester vi døgnrytmelys, som lærerne selv kan styre via et panel. De kan skrue op for styrken og ændre farveskalaen, hvis klassen har brug for arbejdslys og dæmpe lyset, hvis der står hygge og mere sociale aktiviteter på programmet.
Hvis lærerne ikke selv regulerer lyset, varierer det automatisk. Virksomheden, der har installeret lyset, har tilpasset et program specielt til klasselokaler, og er altså ikke et standard kontor-program.
Fokus på et godt læringsmiljø
Bjarke Søndergaard, der er afdelingsleder på Vamdrup Skole, er glad for at være udvalgt som testskole for døgnrytmelyset:
- Vi er hele tiden på udkig efter nye indsatser, der kan skabe de mest optimale betingelser for børnenes læring. Derfor glæder jeg mig over det nye tiltag og til at se om døgnrytmelyset gør en forskel, når vi kommer hen til vinteren, hvor dagslyset er mere sparsomt, siger Bjarke Søndergaard.
Om der skal døgnrytmelys op i andre skoler i kommunen, afhænger af resultaterne fra testforsøget. Døgnrytmelyset blev installeret på Vamdrup Skole i foråret.
Forventningen er, at døgnrytmelyset på Vamdrup Skole giver en årlig økonomisk besparelse på 64.000 kr. og en CO2-reduktion på 13,3 tons. Genbrug af de gamle lysarmaturer til den nye LED-belysning giver derudover en besparelse på ca. 5 tons CO2.
Fakta: Omlægning til LED-lys i Kolding Kommune
Siden 2007 har Kolding Kommune skåret elforbruget ned med 18,5 procent. I de sidste 4-5 år er det fortrinsvis LED, der har medvirket til reduktionen, og samtidig giver LED en årlig CO2-besparelse på omkring 182 tons om året. Kommunen har investeret ca. 8.3 mio kr. i LED-belysning og det giver fra 2017 en årlig besparelse på 1.3 mio. kr. pr. år.
Arbejdet med at omlægge til mere miljøvenlig belysning fortsætter de næste år. Alene i løbet af 2018 har fem skoler og to børneinstitutioner helt eller delvis skiftet lyskilder til LED.
Virksomheden bag døgnrytmelyset på Vamdrup Skole er Fischer Lighting.
Foto: Afdelingsleder Bjarke Søndergaard fra Vamdrup Skole Øst ved et af de små, diskrete styringspaneler, hvor lærerne kan justere lysfarve og -mængde.