Smugkig til næste års kulturhovedstad med gentænkning af sommerhuset

Velfærd

13/5/16 8:45

Nick Allentoft

Nu bliver der så småt taget hul på kulturhovedstad Aarhus 2017, som Ringkøbing-Skjern Kommune er en del af. Det sker med en mindre særudstilling, Gentænk sommerhuset, som et hold studerende fra Aarhus Arkitektskole står bag
De studerende fik stillet opgaven:   Hvordan kan man gentænke sommerhuset ud fra bygningskulturarven i Vestjylland? Den kastede de sig veloplagt ud i, og de tre bedste bud er nu udstillet på Abelines Gård.

Ét gentænker de tyske bunkers langs kysten, et andet de mange jagthytter ved Tipperne/Værnengene og det sidste tager udgangspunkt i arkitekturen på klitgårdene. Udstillingen består hovedsageligt af plancher, men der er til alle tre projekter også lavet modeller af husene.

- Det er skønt at se, hvordan museet formidler bygningskulturarven i en nutidig kontekst. Og det er spændende at få indblik i, hvordan der fx er arbejdet videre med klitgårdens arkitektur og tagkonstruktion med brug af lys og vindmaskiner, så gårdrummet bliver et bedre opholdssted. Det er i høj grad innovation og udvikling med respekt for områdets kulturarv, siger formand for Kultur- og Fritidsudvalget Kristian Ahle.   Hvert projekt forholder sig til det vestjyske områdes kulturhistorie og bygningskultur og har hver en fortolkning, der viser, hvordan det kan anvendes til nybyggeri eller udskiftning af områdets feriehuse.   Udstillingen beskriver historien bag den karakteristiske vestjyske byggeskik, og hvorfor klitgårdene er bygget, som de er. Den tager udgangspunkt i bygningskulturarven i Vestjylland.   - Vi forventer med tiden en øget interesse for udskiftning af ældre utidssvarende sommerhuse, og vi kan håbe, at sommerhusejere bde nu og senere vil lade sig inspirere af de unge arkitekters bud på, hvordan man kan bygge et nyt og moderne sommerhus - og stadig bygge æstetisk arkitektur i respekt for landskabet og områdets kulturarv, siger Kristian Ahle.   Den er blevet til i forbindelse med Gentænk Sommerhuset - et kulturturismeprojekt under Europæisk kulturhovedstad Aarhus 2017.  

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce