Teenagere dropper cykelhjelmen

Politik

09/09/2014 11:54

Suleman Haider

Små børn er gode til at bruge cykelhjelm. Det kniber mere med de større. Ny kampagne appellerer til forældrene

Mens børnene er små, er de gode til at få cykelhjelmen på hovedet, når de bevæger sig ud i trafikken på den tohjulede. Det kniber mere, når børnene bliver lidt større.

- En undersøgelse i Tønder Kommune i år viser, at 64 pct. af eleverne i 4.-6. klasse bruger cykelhjelm. Men når vi ser på de lidt større elever i 7.-9. klasse, er det kun 21 pct., der cykler med hjelm, oplyser ingeniør Anders Hørkjær Pedersen fra Tønder Kommune.

Samme tendens ses på landsplan. En cykelhjelmtælling fra Rådet fra Sikker Trafik og TrygFonden viser, at 87 pct. af børnene mellem 6 og 9 år bruger hjelm, mens det kun er 64 pct. for de 10-12- årige og 28 pct. for børn over 12 år.

- Det er godt, at forholdsvis mange af de mindre børn bruger cykelhjelm, men det er bekymrende, at så stor en del af de lidt større børn dropper hjelmen. Som forældre er vi nødt til at tage ansvar. Det nytter ikke, at vi fortæller vores børn om, hvor vigtig cykelhjelmen er for sikkerheden, hvis ikke vi som forældre også selv bruger hjelmen. På den måde bliver det lettere at stille krav om, at børnene skal blive ved med at bruge hjelm, også når de bliver teenagere, siger Anders Hørkjær Pedersen.

Han henviser til undersøgelser, som viser, at der netop sker flere cyklistulykker og skader blandt børn på 10-12 år og opefter, når børnene begynder at cykle mere til venner og fritidsaktiviteter.

Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden har lanceret en ny cykelhjelmkampagne, hvor der bl.a. indgår en film. Med et glimt i øjet opfordrer filmen forældrene til at holde fast i, at børnene skal blive ved med at køre med cykelhjelm. Samtidig bliver forældrene også selv opfordret til køre med hjelm.

- Det har faktisk en effekt, at forældrene siger til deres børn, at de skal køre med hjelm. Samtidig kopierer børn ofte, hvad de voksne gør. Hvis de voksne kører med hjelm, er der større sandsynlighed for at børn og teenagere også bliver ved med at gøre det. Flere undersøgelser viser, at forældrenes adfærd smitter af på børnene, siger René Højer, områdechef for sikkerhed i TrygFonden.

 

Kampagnefilmen ”Nederen forældre” kan ses på www.facebook.com/nederen og filmen bliver i løbet af september også vist på flere landsdækkende tv-kanaler og hjemmesider. Filmen kan også ses på www.sikkertrafik.dk og på Tønder Kommunes hjemmeside påwww.toender.dk.

Mest Læste

Annonce