Brug frivillige og skab engagement i kommunens udvikling, lyder det fra Christian Have. Her er det fra et medborgerskabs-initiativ i Aarhus Kommune.

Kommunerne skal frigive danskernes frivillige energi: Her er 8 ideer

Alle ny- og genvalgte byrådspolitikere bør stille sig et dette spørgsmål, når de vågner op onsdag morgen: ”Hvordan kan vi aktivere frivilligheden blandt borgerne og anvende den til at skabe positive forandringer i vores kommune?

Mere end hver fjerde dansker udfører frivilligt arbejde. Helt præcist 41 procent ifølge den undersøgelse, som Rambøll lavede for Børne- og Socialministeriet og publicerede i september. Det vidner om engagement, viljestyrke og overskud blandt borgerne.

Der er mange forskellige parametre, der motiverer danskerne. Den anerkendte frivillighedsekspert Ellen-Margrethe Dahl-Gren har identificeret syv forskellige typer af frivillige.

Sæt en dagsorden - bliv redaktør for dit eget indhold

DenOffentlige er fremtidens medie for videndeling og konstruktiv kommunikation. Du og din organisation kan blive redaktør for jeres eget indhold på DenOffentlige ligesom flere og flere andre allerede er. Kontakt os for at høre mere.

Du kan læse endnu mere her.

Kort fortalt motiveres frivillige af henholdsvis det sociale aspekt, ledelsesansvar, altruisme, materiel belønning, kompetence- og identitetsudvikling – foruden naturligvis den givne sag eller det projekt, de gennem deres indsats støtter op om.

Kommunerne står i en særligt stærk position
Denne vifte af motivationsfaktorer tydeliggør, hvorfor både velstående forstadsforældre i fyrrerne og socialt udsatte danskere er at finde som medlemmer af den to millioner store hær af danske frivillige. Den tydeliggør også den enorme energi, vi som land rummer – og dermed det samfundsmæssige potentiale, der ligger i denne energi.

Der er kommunalvalg i dag, og netop kommunerne står i en særligt stærk position, når det kommer til at gribe fat i frivillighedens unikke energi og målrette den gennem værdiskabende initiativer og platforme.

Derfor bør alle ny- og genvalgte byrådspolitikere i samtlige 98 kommuner stille sig et altafgørende spørgsmål, når de vågner op onsdag morgen:

”Hvordan kan vi som kommune aktivere frivilligheden blandt borgerne og anvende den til at skabe positive forandringer, som kommer hele kommunen til gode?”

8 idéer til de 98 kommuner
Hver kommune har sine egne særlige potentialer og forudsætninger, som er afgørende for, hvad der vil udgøre de bedst mulige initiativer og platforme at involvere de frivillige kræfter i. Men herfra skal alligevel lyde en række bud på oplagte og forhåbentlig inspirerende tiltag, som man som kommune kan iværksætte med almenvellet for øje:

 • Et folkekøkken, hvor de frivillige laver mad til socialt udsatte
 • Saloner, hvor borgernes egne projektidéer præsenteres og diskuteres
 • Udvikling af grønne områder baseret på borgernes visioner
 • Kurser, hvor frivillige repræsentanter fra forskellige organisationer deler ud af deres viden
 • Indsamlinger til specifikke projekter og velgørende formål
 • Koncerter og andre kulturbegivenheder med lokale optrædende
 • Udstillinger med kunst skabt af psykisk sårbare
 • Sportsturneringer arrangeret af frivillige fra lokale klubber

Blot et spørgsmål om initiativ
Vi kan som danskere nemt blive enige om, at medmenneskelighed, kreativitet, rekreation, kompetenceudvikling, fysisk udfoldelse og velgørenhed alle sammen bidrager til at gøre et lokalsamfund rigere og stærkere.

Enhver dansk kommune har allerede de frivillige kræfter, der skal til for at øge graden af alle disse parametre. Det er blot et spørgsmål om at tage initiativ.

Forhåbentlig bliver 2018 året, hvor danskernes frivillige energi får frit løb og de positive transformationer kommer til at stå i kø.

Emneord: Christian Have, Frivillighed, Kulturavisen, Borgerinddragelse, Frivilligt arbejde, Civilsamfundsstrategi, Samskabelse, KV17, RV17, Lokalpolitik, 211117
Christian Have på DenOffentlige.dk Christian Have er debattør, foredragsholder, moderator, forfatter og ikke mindst kreativ direktør for Have Kommunikation – virksomheden han stiftede i 1983, og som over tre årtier voksede sig til...
Aktivitet: Artikler: 6 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 21.11.17 Carsten Dahl
  Frivillighed

  En FRI VILLIG kan være med til at talemåden "at gøre en forskel" bliver virkeligt.

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også