Foto: FOA

Kommunerne svigter coronabekæmpelsen

Hygiejne og rengøring er helt centrale våben i kampen mod corona, alligevel undlader mange kommuner at oplære deres rengøringsansatte. Uansvarligt, mener fagforbundet FOA

Næsten halvdelen af de rengøringsansatte på ældreområdet, har ikke fået nogen oplæring i de nye krav til covid-19 rengøring, samlet set har hver tredje ansatte på rengøringsområdet ikke modtaget ekstra oplæring. Det viser en ny undersøgelse blandt fagforbundets medlemmer.

”Det er nedslående, og hvis jeg skal være ærlig, også uansvarligt,” siger sektorformand for Kost og Service i FOA, Pia Heidi Nielsen.

”Vi er alle er enige om, at vi kommer til at leve med corona i noget tid, og indtil vaccinerne hjælper, så skal vi holde fast i alle de andre forholdsregler, vi allerede kender. En af de helt centrale forholdsregler er hygiejne og rengøring.”

Undersøgelsen afslører også, at mere end to ud af tre af FOAs medlemmer, med rengøringsopgaver, personligt er blevet pålagt ekstra covid-19 rengøringsopgaver under corona.

”Ordentlig hygiejnisk rengøring kræver faglig indsigt. Smitteforebyggelse er vigtig under corona, men så sandelig også når hverdagen vender tilbage. Hvis rengøring og hygiejne varetages af medarbejdere uden instruktion og uden faglig uddannelse risikerer vi at give borgerne en falsk tryghed, hvis de tror, at rengøringen lever op til corona-standarten, og den så ikke gør,” siger Pia Heidi Nielsen.

Hun understreger, at det øgede fokus på smitteforebyggende rengøring ikke slutter, når danskerne er vaccinerede og corona-smitten er i ro.

”Vi skal i fremtiden have meget mere fokus på at forebygge forkølelse, influenza og mange af de andre infektionssygdomme, som har været fraværende under corona. Det er godt for både sundheden og økonomien,” siger Pia Heidi Nielsen.

Hver femte rengøringsmedarbejder der er ansat i en kommune, mener slet ikke de har den uddannelse eller de kurser, som de har brug for i deres arbejde. I regionerne, som driver hospitalsvæsenet, er det kun hver tolvte rengøringsmedarbejder, der har svaret det samme.

”Det er tydeligt, at regionerne er meget bedre med, når det gælder den nødvendige oplæring i hygiejnisk rengøring. De har erfaringerne fra de høje hygiejnestandarder i sygehusvæsenet at trække på. Men det er bekymrende, at kommunerne ikke er med. Navnlig når vi betænker, at de i de kommende år skal overtage mange flere sundhedsopgaver i takt med, at vi udbygger det primære sundhedsvæsen, som er en kommunal opgave,” fastslår Pia Heidi Nielsen.

FOA opfordrer kommunerne til at sikre den nødvendige oplæring af rengøringspersonalet og i højere grad inddrage rengøringsfaglige ledere med viden om smitteforebyggelse i tilrettelæggelsen af arbejdet.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Kommunalt
  Albertslund Kommune har ansat ny kommunaldirektør

  Albertslund Kommune har ansat Henrik Harder som ny kommunaldirektør. Han kommer fra en stilling som kommunaldirektør i Dragør Kommune og tiltræder stillingen i Albertslund den 1.august

 • 25.06.21 Kommunalt
  Kommunerne kan få store gevinster ud af corona-krisen

  Der er mange gode erfaringer fra corona-krisen på sundheds- og ældreområdet, viser en ny rapport fra VIVE. Kommunerne kan få store gevinster ud af at arbejde systematisk med at fastholde og videreudvikle de positive erfaringer, de har gjort sig lokalt, mener formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA Torben Hollmann.

 • 24.06.21 Kommunalt
  Første gang i 50 år: Særlig fisk fundet i dansk å

  For første gang i over 50 år er der fundet unger af den hvidfinnede ferskvandsulk. Det er sket i Susåen, hvor moder-fiskene blev sat ud for tre år siden efter at være importeret fra Sverige. Ulken er en del af et naturgenopretningsprojekt, der skal sikre bevarelsen af den tykskallede malermusling, hvis unger er afhængige af at kunne sætter sig på ulkens gælder.

 • 18.06.21 Kommunalt
  Dansk kommune ude med nyt initiativ: Nu bliver arbejdstiden røgfri

  Gældende fra 1. oktober bliver arbejdstiden røgfri for alle ansatte i Aabenraa Kommune.

 • 10.06.21 Kommunalt
  Nu kan sogn genåbne

  Dagens corona-tal fra Statens Serum Institut, viser, at Gellerup Sogn kan genåbne fra og med i morgen torsdag 10. juni 2021, da incidensen de seneste syv dage i træk har ligget under 600. Sognet har dog fortsat en høj positivprocent, som kan indikere, der er et relativt højt smittetryk i området - situationen følges derfor tæt, og særlige indsatser fastholdes.