Fotograf: Jacob Jørgensen

Kongehuset og toppen af Danmark ønsker hinanden godt nytår

Den tredje og største nytårskur bliver afholdt onsdag. Her ønsker kongehuset toppen af samfundet godt nytår.

De sidste raketter er fyret af, og kransekagen er for længst spist. Alligevel er der et nytårsritual tilbage. Onsdag ønsker regentparret og toppen af det danske samfund hinanden et godt nytår, og sammen ønsker de velstand og lykke for Danmark i 2015.

Ceremonien starter klokken ni, når dronningen og prins Henrik sætter sig ind en karet belagt med 24 karat guld fra 1840, der venter på dem ved Amalienborg. 

Trukket af seks kladruberheste med to forridere og eskorteret af Gardehusarregimentets Hesteskadron føres guldkareten ad Store Kongensgade, forbi metrobyggeriet på Kongens Nytorv, videre til Holmens Kanal og ind til landets magtcentrum ved Prins Jørgens Gård på Christiansborg.

Her vil topledere og repræsentanter for de vigtigste organisationer og institutioner i Danmark komme og ønske regentparret og kronprinsparret et godt nytår til den traditionelle nytårskur.

Blandt gæsterne er medlemmer af adelen, regeringen, officerer fra forsvaret og Beredskabsstyrelsen og repræsentanter fra store landsorganisationer og kongelige protektorater. Derudover vil der være gæster fra de første tre klasse i rangfølgen. 

Det bliver dog ikke regentparrets første arbejdsdag. 

Allerede på årets første dag blev der afholdt nytårstaffel for regeringen og repræsentanter fra det officielle Danmark - såsom rigspolitichefen, Jens Henrik Højbjerg, og Københavns biskop, Peter Skov Jakobsen.

Tirsdag var det udenlandske diplomater i Danmark, der blev indbudt til nytårskur. Det er her, diplomaterne møder op i deres lands nationaldragter.

Onsdag er turen så kommet til "den store" nytårskur på Christiansborg. Klokken 13:30 er nytårskuren forbi, og regentparret sætter sig tilbage i deres guldkaret og kører tilbage via Bredgade til Amalienborg.

FAKTA: Her er dronningens tre nytårskure

Regentparret holder flere forskellige nytårskure. Onsdag holdes den tredje og sidste kur i rækkefølgen.

Dagen efter det nye års ankomst hopper dronningens i arbejdstøjet, når hun inviterer gæster til nytårskur og -taffel. Få styr på hvem der kommer til hvad her:

* Regentparret afholder årligt tre nytårskure. 

* Den 1. januar indbød regentparret regeringen og særligt indbudte til kur. Her var kronprinseparret også med.

* Den 6. januar indbød regentparret det diplomatiske korps - det vil sige diplomater fra alle de lande, Danmark har diplomatiske forbindelser med - til nytårskur. Diplomaterne møder op i deres nationaldragter.

* Onsdag 7. januar er det "den store" nytårskur. Her bliver regentparret flankeret af kronprinseparret. 

* Klokken ni kører regentparret fra Amalienborg i en guldkaret mod Christiansborg. Rute går ad Store Kongensgade til Kongens Nytorv. Derfra videre mod Holmens Kanal og til Prins Jørgens Gård på Christiansborg.

* Klokken 9:30 ankommer officerer fra forsvaret og Beredskabsstyrelsen.

* En halv time senere ankommer personer fra første, anden og tredje rangklasse af rangfølgen.

* Klokken 12 ankommer gæsterne fra de store landsorganisationer og kongelige protektorater.

* Gæster ved nytårskurene, der er blevet udnævnt til ridder af Elefantordenen, skal ved nytårskure bære ordenen i kæde i stedet for blå bånd som ved andre lejligheder.

* Ingen ved, hvornår nytårskurene begyndte, men kilder fra midt i 1600-tallet omtaler det som en gammel tradition allerede dengang.

* Efter Første Verdenskrig måtte man splitte nytårskuren i tre dele, fordi antallet af samfundsinstitutioner og diplomatiske relationer var blevet for stort til, at regentparret kunne tage imod dem alle på én gang.

Kilder: Kongehuset

 

 

Emneord: Dronning Margrethe, Nytårstale, Topledere, Christiansborg, Landsledelse

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 27.01.21 Politik
  Danmark skal lede ny global IEA-kommission for social retfærdig grøn energiomstilling

  Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er udnævnt som formand for Det Internationale Energiagenturs nye globale energikommission. Statsminister Mette Frederiksen er protektor for kommissionen, der skal være med til at sikre en social retfærdig omstilling til ren energi i verden.

 • 26.01.21 Politik
  Ny politisk aftale om social kontrol

  Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet udmønter 40 millioner kroner afsat på finansloven til indsats mod social kontrol i etniske minoritetsmiljøer. Pengene skal blandt andet gå til etablering af nye exit-boliger til personer, der bryder med deres familie som følge af social kontrol.

 • 22.01.21 Politik
  Danmark får ledende rolle frem mod FN`s topmøde om energi

  Danmark har fået en helt central rolle ved FNs generalforsamling til september. For første gang i 40 år har et FN-topmøde ’energi’ som hovedtema, og Danmark er blevet valgt som ’Global Theme Champion’ for netop energiområdet, når stats- og regeringsledere samles til et topmøde i New York om verdensmål 7 – bæredygtig energi til alle.

 • 15.01.21 Politik
  Skatteministeren skærper indsatsen mod organiseret svindel

  Skatteminister Morten Bødskov har netop fremsat et lovforslag, der skal give Skattestyrelsen stærkere værktøjer til at bekæmpe organiseret svindel.

 • 12.01.21 Politik
  Udviklingsministeren ude med ny udviklingspolitisk strategi

  Arbejdet med ny udviklingspolitisk strategi bliver nu igangsat. Den nye strategi skal efterfølge den nuværende ”Verden 2030”, som udløber i 2021.