Fotograf: Jacob Jørgensen

Kongehuset og toppen af Danmark ønsker hinanden godt nytår

Den tredje og største nytårskur bliver afholdt onsdag. Her ønsker kongehuset toppen af samfundet godt nytår.

De sidste raketter er fyret af, og kransekagen er for længst spist. Alligevel er der et nytårsritual tilbage. Onsdag ønsker regentparret og toppen af det danske samfund hinanden et godt nytår, og sammen ønsker de velstand og lykke for Danmark i 2015.

Ceremonien starter klokken ni, når dronningen og prins Henrik sætter sig ind en karet belagt med 24 karat guld fra 1840, der venter på dem ved Amalienborg. 

Trukket af seks kladruberheste med to forridere og eskorteret af Gardehusarregimentets Hesteskadron føres guldkareten ad Store Kongensgade, forbi metrobyggeriet på Kongens Nytorv, videre til Holmens Kanal og ind til landets magtcentrum ved Prins Jørgens Gård på Christiansborg.

Her vil topledere og repræsentanter for de vigtigste organisationer og institutioner i Danmark komme og ønske regentparret og kronprinsparret et godt nytår til den traditionelle nytårskur.

Blandt gæsterne er medlemmer af adelen, regeringen, officerer fra forsvaret og Beredskabsstyrelsen og repræsentanter fra store landsorganisationer og kongelige protektorater. Derudover vil der være gæster fra de første tre klasse i rangfølgen. 

Det bliver dog ikke regentparrets første arbejdsdag. 

Allerede på årets første dag blev der afholdt nytårstaffel for regeringen og repræsentanter fra det officielle Danmark - såsom rigspolitichefen, Jens Henrik Højbjerg, og Københavns biskop, Peter Skov Jakobsen.

Tirsdag var det udenlandske diplomater i Danmark, der blev indbudt til nytårskur. Det er her, diplomaterne møder op i deres lands nationaldragter.

Onsdag er turen så kommet til "den store" nytårskur på Christiansborg. Klokken 13:30 er nytårskuren forbi, og regentparret sætter sig tilbage i deres guldkaret og kører tilbage via Bredgade til Amalienborg.

FAKTA: Her er dronningens tre nytårskure

Regentparret holder flere forskellige nytårskure. Onsdag holdes den tredje og sidste kur i rækkefølgen.

Dagen efter det nye års ankomst hopper dronningens i arbejdstøjet, når hun inviterer gæster til nytårskur og -taffel. Få styr på hvem der kommer til hvad her:

* Regentparret afholder årligt tre nytårskure. 

* Den 1. januar indbød regentparret regeringen og særligt indbudte til kur. Her var kronprinseparret også med.

* Den 6. januar indbød regentparret det diplomatiske korps - det vil sige diplomater fra alle de lande, Danmark har diplomatiske forbindelser med - til nytårskur. Diplomaterne møder op i deres nationaldragter.

* Onsdag 7. januar er det "den store" nytårskur. Her bliver regentparret flankeret af kronprinseparret. 

* Klokken ni kører regentparret fra Amalienborg i en guldkaret mod Christiansborg. Rute går ad Store Kongensgade til Kongens Nytorv. Derfra videre mod Holmens Kanal og til Prins Jørgens Gård på Christiansborg.

* Klokken 9:30 ankommer officerer fra forsvaret og Beredskabsstyrelsen.

* En halv time senere ankommer personer fra første, anden og tredje rangklasse af rangfølgen.

* Klokken 12 ankommer gæsterne fra de store landsorganisationer og kongelige protektorater.

* Gæster ved nytårskurene, der er blevet udnævnt til ridder af Elefantordenen, skal ved nytårskure bære ordenen i kæde i stedet for blå bånd som ved andre lejligheder.

* Ingen ved, hvornår nytårskurene begyndte, men kilder fra midt i 1600-tallet omtaler det som en gammel tradition allerede dengang.

* Efter Første Verdenskrig måtte man splitte nytårskuren i tre dele, fordi antallet af samfundsinstitutioner og diplomatiske relationer var blevet for stort til, at regentparret kunne tage imod dem alle på én gang.

Kilder: Kongehuset

 

 

Emneord: Dronning Margrethe, Nytårstale, Topledere, Christiansborg, Landsledelse

TILMELD NYHEDSBREV

Læs også

 • 08.06.20 Politik
  Lønkompensationsordningen skal udfases

  Regeringen og arbejdsmarkedets parter er enige om en udfasning af den midlertidige lønkompensationsordning for lønmodtagere frem til og med 29. august. Herefter ophører ordningen.

 • 02.06.20 Politik
  Så meget har regeringen sparet på konsulenter

  Regeringen, KL og Danske Regioner er som en del af økonomiaftalerne for 2021 blevet enige om, at forbruget af eksterne konsulenter i kommuner og regioner er for højt og skal nedbringes. Dermed er der nu under et år efter regeringens tiltrædelse aftalt eksterne konsulentbesparelser i den offentlige sektor på i alt 2 mia. kr. årligt. To tredjedele af regeringens ambition om årlige konsulentbesparelser på 3 mia. kr. er således nået.

 • 29.05.20 Politik
  Beskæftigelsesministeren: Vi må forvente, at flere vil miste jobbet, når hjælpepakkerne udløber

  De officielle ledighedstal fra Danmarks Statistik viser en stigning i ledigheden på 35.500 fuldtidspersoner i april 2020. Ledigheden er på 152.800 fuldtidspersoner svarende til 5,4 procent af arbejdsstyrken. Stigningen i ledigheden overstiger langt de stigninger, vi så i begyndelsen af 2009, hvor ledigheden steg allermest som følge af finanskrisen. Ledigheden er i alt steget med 49.400 i marts og april.

 • 26.05.20 Politik
  Danmark sender 150 millioner kroner ekstra i klimabistand til verdens fattigste

  Regeringen er sammen med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet blevet enige om at give 150 mio. kr. ekstra klimabistand til verdens fattigste. Pengene stammer fra finansloven 2020, hvor aftalepartierne blev enige om at afsætte 150 mio. kr. i tillæg til den generelle udviklingsbistand på 0,7 pct. af BNI.

 • 13.05.20 Politik
  COVID-19: Så mange selvstændige har fået hjælp

  Nye tal viser, at der er sendt cirka 45.000 udbetalinger afsted under ordningen til selvstændige og freelancere. I alt er over 3 mia. kr. udbetalt under ordningen.