Fotograf: Jacob Jørgensen

Kongehuset og toppen af Danmark ønsker hinanden godt nytår

Den tredje og største nytårskur bliver afholdt onsdag. Her ønsker kongehuset toppen af samfundet godt nytår.

De sidste raketter er fyret af, og kransekagen er for længst spist. Alligevel er der et nytårsritual tilbage. Onsdag ønsker regentparret og toppen af det danske samfund hinanden et godt nytår, og sammen ønsker de velstand og lykke for Danmark i 2015.

Ceremonien starter klokken ni, når dronningen og prins Henrik sætter sig ind en karet belagt med 24 karat guld fra 1840, der venter på dem ved Amalienborg. 

Trukket af seks kladruberheste med to forridere og eskorteret af Gardehusarregimentets Hesteskadron føres guldkareten ad Store Kongensgade, forbi metrobyggeriet på Kongens Nytorv, videre til Holmens Kanal og ind til landets magtcentrum ved Prins Jørgens Gård på Christiansborg.

Her vil topledere og repræsentanter for de vigtigste organisationer og institutioner i Danmark komme og ønske regentparret og kronprinsparret et godt nytår til den traditionelle nytårskur.

Blandt gæsterne er medlemmer af adelen, regeringen, officerer fra forsvaret og Beredskabsstyrelsen og repræsentanter fra store landsorganisationer og kongelige protektorater. Derudover vil der være gæster fra de første tre klasse i rangfølgen. 

Det bliver dog ikke regentparrets første arbejdsdag. 

Allerede på årets første dag blev der afholdt nytårstaffel for regeringen og repræsentanter fra det officielle Danmark - såsom rigspolitichefen, Jens Henrik Højbjerg, og Københavns biskop, Peter Skov Jakobsen.

Tirsdag var det udenlandske diplomater i Danmark, der blev indbudt til nytårskur. Det er her, diplomaterne møder op i deres lands nationaldragter.

Onsdag er turen så kommet til "den store" nytårskur på Christiansborg. Klokken 13:30 er nytårskuren forbi, og regentparret sætter sig tilbage i deres guldkaret og kører tilbage via Bredgade til Amalienborg.

FAKTA: Her er dronningens tre nytårskure

Regentparret holder flere forskellige nytårskure. Onsdag holdes den tredje og sidste kur i rækkefølgen.

Dagen efter det nye års ankomst hopper dronningens i arbejdstøjet, når hun inviterer gæster til nytårskur og -taffel. Få styr på hvem der kommer til hvad her:

* Regentparret afholder årligt tre nytårskure. 

* Den 1. januar indbød regentparret regeringen og særligt indbudte til kur. Her var kronprinseparret også med.

* Den 6. januar indbød regentparret det diplomatiske korps - det vil sige diplomater fra alle de lande, Danmark har diplomatiske forbindelser med - til nytårskur. Diplomaterne møder op i deres nationaldragter.

* Onsdag 7. januar er det "den store" nytårskur. Her bliver regentparret flankeret af kronprinseparret. 

* Klokken ni kører regentparret fra Amalienborg i en guldkaret mod Christiansborg. Rute går ad Store Kongensgade til Kongens Nytorv. Derfra videre mod Holmens Kanal og til Prins Jørgens Gård på Christiansborg.

* Klokken 9:30 ankommer officerer fra forsvaret og Beredskabsstyrelsen.

* En halv time senere ankommer personer fra første, anden og tredje rangklasse af rangfølgen.

* Klokken 12 ankommer gæsterne fra de store landsorganisationer og kongelige protektorater.

* Gæster ved nytårskurene, der er blevet udnævnt til ridder af Elefantordenen, skal ved nytårskure bære ordenen i kæde i stedet for blå bånd som ved andre lejligheder.

* Ingen ved, hvornår nytårskurene begyndte, men kilder fra midt i 1600-tallet omtaler det som en gammel tradition allerede dengang.

* Efter Første Verdenskrig måtte man splitte nytårskuren i tre dele, fordi antallet af samfundsinstitutioner og diplomatiske relationer var blevet for stort til, at regentparret kunne tage imod dem alle på én gang.

Kilder: Kongehuset

 

 

Emneord: Dronning Margrethe, Nytårstale, Topledere, Christiansborg, Landsledelse

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.