Hensigtsmæssig budgettildeling til skolerne?

Ledelse

14/3/13 11:40

BDO Kommunernes Revision

Mange kommuner er udfordret af, at der anvendes budgetmodeller på skoleområdet præget af mange års ad-hoc-tilpasninger med deraf følgende kompleksitet og manglende gennemskuelighed. Mange budgetmodeller har indlejret uhensigtsmæssige incitamenter og/eller fordelingsmekanismer, der skaber udfordringer for skoleledelsernes muligheder for langsigtet økonomisk planlægning. BDO anbefaler derfor, at man i kommunerne arbejder med tildelingsmodeller præget af:

Gennemskuelighed
Den decentralt forankrede skoleledelse opnår større ejerskab i forhold til skolens økonomi, når forståelsen af budgettets sammensætning er lettilgængelig og nem at kommunikere videre til eksempelvis lærere og skolebestyrelse.

Sunde incitamenter
Det er af afgørende betydning, at incitamenter i nuværende og eventuelt nye tildelingsmodeller drøftes åbent, og at kommunernes tildelingsmodeller er præget af sunde incitamenter, hvor kassetænkning eller manglende optimering af eksempelvis klasseantal ikke ’belønnes’.

Forbedrede muligheder for langsigtet økonomisk planlægning
Langsigtet økonomisk planlægning på skoleniveau hjælpes på vej af gennemskuelige og simple tildelingsmodeller. Når fordelingsmekanismerne i en tildelingsmodel er få, enkle og opleves som retfærdige, har skoleledelserne forudsætningerne for at planlægge i en flerårig tidshorisont.

Understøttelse af inklusion
En tildelingsmodel kan, hvis den er hensigtsmæssigt opbygget, være en understøttende faktor for det lokale arbejde med inklusion i folkeskolen.

Temadag om optimering af budgettildeling på skoleområdet

BDO udbyder i maj måned en temadag med fokus på at sikre en hensigtsmæssig budgettildeling på skoleområdet.
På temadagen ser vi blandt andet på følgende emner:

  • De nyeste tendenser inden for budgettildeling og hvorfor det er vigtigt at have styr på budgettildelingen
  • Fordele og ulemper ved forskellige budgetrelaterede fordelingsmekanismer
  • Håndtering af konkrete problemstillinger – eksempelvis inklusion og/eller faldende elevtal – i budgettildelingen
  • Tildelingsmodeller med fokus på gennemskuelighed, sunde incitamenter og muligheder for langsigtet økonomisk planlægning. Hvad ser BDO, der virker?

Læs mere om temadagen her, hvor du også har mulighed for at tilmelde dig.

Vil du vide mere, er du velkommen til at kontakte:
Manager, Rasmus Duus
Telefon 2429 5016
Mail: [email protected]

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.